Små spenar..

Det här är dom minsta spenar vi har i lagården. Dom sitter på en fin 2:a kalvare efter Tålebo- Stöpafors. Hon är också extremt snabbmjölkad. Och faktiskt: roboten har inga problem med henne. Vad som händer är att när vakuumet går ner inför avtagning hinner spenkopparna ramla ner i golvet innan dom dras in. Man får också ha henne på ”direktpåsättning”, en bra grej om det är korta spenar. Då är det bara den ena lasern som behöver lokalisera spenen och det blir inte lika exakt, men det funkar. Vi har direktpåsättning på dom flesta korna för att det går fortare. Missförstå nu inte: kon förbehandlas i vanlig ordning först! Det är faktiskt länge sen vi hade problem med spenplaceringen och jag tittar inte så mycket på det i samband med tjurval. En Skönafamilj fick jag avveckla för dom var helt hopplösa med täta korta bakspenar, generation efter generation. Dom som överlevde celltalen, som till slut kommer då mjölkningarna inte går bra, sålde jag till båslagårdar och en kviga sålde vi till Viken, den enda. (Hon visades som 1:a kalvare på Vikendagen då för länge sen och hon hade inte täta bakspenar! Ytterligare en kviga man inte skulle ha sålt!) Sen har man ju använt flera tjurar med låga siffror på ligament: O Brolin, Andersta, S Adam så det gör väl sitt till och ingen av dom har hittills blivit nån ”sjömina”, peppar, peppar…

4 inlägg

 1. Hon har ju bra placering av spenarna o välbalanserat juver.Korta spenar o framtungt juver kan vara ett problem i vår robot (lely). Det kan bli problem att ”se” o koppla bak då.När det gäller tätt ansatta bakspenar tycker jag att det bara brukar bli ett problem i slutet av laktationen när juvret är mindre fyllt å då gör det ju mindre .Vi har en nykalvad kviga nu som har väldigt smala,spända spenar vilket medför att det suger luft i början av mjölkningen o det gillar hon inte.
  HÅhå jaja!Det är mycket som ska tas hänsyn till.En SRB åkomma är alla dessa extra spenar som en del kor har.Hur gör ni med det?

 2. Viktoria says:

  Extra spenar har vi aldrig pratat om! Bara en gång då det kom en beställning på kvigor till Turkiet, eller vart det nu var, då var en av dom viktigaste egenskaperna på djuren dom ville ha: inga extra spenar! Menar du att det är mer extra spenar på SRB än HOL? Vi klipper dom vid avhorningen om det finns. Men ibland glömmer man och nu har jag en 1:a kalvare som fick mastit i en. Hon blev rent påverkad men klarade henne med Romefen. Dra ur spenen gick ju inte alls, nån droppe kom det bara. Nu har hon en ful böld där som kanske spricker så småningom… 🙁

 3. Veronica says:

  Dom ser stora ut om man jämför med de som finns här! Dom är typ som toppen på tummen när du håller om tummen… du kan ju gissa hur det är att få på maskin??

 4. Viktoria says:

  Då måste du börja tänka på det redan nu när du avlar, om du ska skaffa robot nån gång…För så små funkar nog inte där.

Skriv ett inlägg