Knarkaren Hilma

Nu har det inträffat igen: en kviga som inte släpper ner mjölken utan Hipracin (mjölknedsläppshormon). Det är för mig en gåta varför det händer och varför just hon?? En av dom coolaste i gänget. Alla är väl mer eller mindre lite stressade i början och kan hålla mjölken 1:a och 2:a gången. Men har dom inte börjat släppa på en vecka är det kört. Hade en för 2 år den och 5(!!) för 4- 5 år sen. Den här kvigan släppte utan problem i kalvningsboxen med spannet. Och är inte märkvärdigt stressad, men det verkar ha låst sig helt. Släpper 1-3 kg utan hormon och 12-13 kg med. Försökte i början att bara spruta varannan- var tredje mjölkning, men det håller inte. Dom åker på celltal så småningom, så tyvärr blir det enkel resa till Luleå när vi inte ids med henne mer…. 🙁

3 inlägg

  1. Veronica says:

    Hade en i höstas som inte släppte. Höll väl på i minst 3-4v med Hippracin och provade utan nu å då men inte en droppe…Tills jag en em. glömde bort å spruta och då släppte hon helt plötsligt allt. Nu är hon den snabbaste att mjölka i lagårn, typ 17l på under 5 min…Lev å må…

  2. Viktoria says:

    Det låter ju otroligt! Jag har verkligen testat alla varianter t.o.m bara sticka med utan nåt i sprutan, som jag hörde nån hade gjort. Räknade ut att det kostar ca 12 kr/dag, så det är ju faktiskt värt att hålla på, då har man ju inte räknat med besväret och kan man byta ut henne mot nån som sköter sig så …

  3. viktoria says:

    Hilma har börjat släppa mjölken! Men bara ibland. Hon går in själv och mjölkar hur lugnt som helst, men ibland kommer det bara 50%. Så vi får se hur det går, hon lär väl dra på sig celler eller gå ut för låg avkastning om det fortsätter.

Skriv ett inlägg