…har nu varit för flera dar sen! Råkade bli mycket denna senaste veckan. Var på fredagen på Lantmännens distriktsmöte i Boden på Western Farm. På kvällen var det julbord med show på farmen. Kul att träffa lite andra bönder också, än dom som åker på komötena. På lördag var vi då lediga och det var -23. Kotrafiken gick ner tillfälligt då. Annars är alla siffror kvar på den nivån dom förbättrades till , då två dar efter ”frisläppandet”. Man ser lite att det har blivit lite omfördelning av trafiken. 493 Hilma t ex, en ko som gick 3,7 gånger/dygn med 45 kg mjölk har nu sjunkit till 2,6 gånger och 42 kg mjölk. (Hon hade dock 5,3 i fett så det är ändå bra..). Ser henne ofta liggande halvt på sidan och stånkar med sprängfyllt juver. Å andra sidan har mesen 544 Helen, som kanske gått en handfull gånger själv sen hon kalvade i mars (!), börjat gå själv. Behållningen för dom unga lågrankade korna är att det är mindre tryck vid robotingången, då kor genom robot utan tillstånd minskat betydligt. Så än så länge tror vi att det är såhär det ska vara! Nu väntar vi bara på mer mjölk i tanken också.
På söndag var det gran upp! Och naturligtvis var belysningen kass, så det var bra att det var skyltsöndag så man kunde åka in och köpa nytt. I ladugården hängde jag upp julstjärnan i kalvfönstret, Biggan mycket intresserad. Nån kisse har tuggat på den tidigare så den ser lite skamfilad ut.DSC_0506Biggan och jag tittar på julkalendern varje dag på datorn. Hon tycker det är spännande när det pratas och rör sig där i rutan.
Igår åkte min kära kära 439 Hilma till dom evigt gröna. Hon med dom jätte dåliga bakbenen som jag berättat om tidigare. Fick verkligen hålla mig för att inte seminera henne igen, för hon har fungerat jätte bra, trots dom där fula benen. Fick däremot höga celltal denna laktation. Vi hade ett ”krammoment” där på morgonen, sen ”flydde” jag och maken till Ikea och beställde nytt kök! Då slapp jag vara med och gråta när hon for… 5 tjurar åkte också.
I morse var här en fotograf från som Norrmejerier skickat hit. Jag ska vara med i en mjölkpaketskampanj tillsammans med ett 50-tal andra NM-kollegor. ”Viktorias mejeri” ska det stå ist för Norrmejerier på paketen. Ska skapa en ”nära känsla” för konsumenterna i närområdet.. Bra ide´tycker jag. Jag frågade om jag fick ha med en ko på bilderna och fotografen såg förvånad ut: Det har ingen haft förut. Nä, sa jag,Kor är inte såna där som man bara tar ut sådär i grimma. Om man inte har en Gammel-Hilma förstås! Det är ju inte en alldeles bekväm situation precis, det där med fotografering. Men tillsammans med en ko känns det lite lättare. Så vi gick en liten promenad i snön med en kamera i våra nyllen. Ska bli kul å se hur det blev.