Nån enstaka gång ber jag om feedback av maken i frågan om vi ska ha kvar eller gallra ut nån ko. Hans enda fråga är alltid -Vad mjölkar hon?
Att slå ut kor som fungerar för att dom är ”fula” gör vi inte här..
6:e kalvaren 420 Hilma (Huseby-Nolan) har haft ett djup juver länge. Hon är bedömd J78 B85 K82 H81 som 3:e kalvare, juverbedömningen torde nog vara lägre nu. Hon har -8 i NTM.
Vad mjölkar hon då? Hittills drygt 64 ton. Det tycker vi är en bra ko.
Hennes enda dotter är efter Flinta, och verkar inte ha ärvt mammas produktion. Inte heller hennes juverexteriör…Både bra och dåligt. Är hon då en bra ko? Nåja, hon är ju en 1:a kalvare som ändå mjölkat godkänt, så hon har fått en till chans.
Det är den egna gårdens och besättningens förutsättningar som avgör vad som är en bra ko. Och en ko som inte lever upp till den egna besättningens mål, men inte har några direkta fel, som dålig juverhälsa eller dylikt, kan man ju alltid seminera med köttras. Då hon finns kvar och producerar, utan att lämna en avkomma som riskerar att försämra besättningen.
Att få fram de i längden mest lönsamma korna, under de förhållanden som råder på gården är ju alltid målet. 🙂