Tisdagkväll åkte jag ner till Luleå för att nästa morgon i svinottan flyga ner till Arlanda. Sen vidare till Linköping och styrelsemöte hemma hos f.d. styrelseledamoten Thomas Carlsson. På kvällen gick sen färden till Skara, för att på torsdagen vara med på SRB-föreningens avelsdag. Temat var ET, embryotransfer. Gästföreläsare var bl a Anders Granbäck från FABA som berättade om hur ET fungerar i Finland. Allt lät så himla enkelt och han var duktig på att entuiasmera!
Situationen i Finland är ju dock lite annorlunda där man har närmare 70(!) inläggare i alla landets hörn. Stor skillnad mot för här i Sverige, där jag har min närmaste inläggare 20 mil bort. Eller faktiskt finns det visst en närmare, på finska sidan! Inte så enkelt att lägga in på naturliga brunster. Vidare pratade Hans Stålhammar om den genomiska selektionen, hur allt fortgår med LD-projektet, provtagningen av hondjur. Ann Tidström berättade lite om ET-verksamheten i Sverige. Hans Palmkvist berättade om hans praktiska ET-arbete i sin besättning. Efter lunch var det tjurvisning: Game och Hambo visades. Sen pratade Birger Johnsson lite om VÄXA. Och så var det lite grupparbete med tre frågor: Ska vi öka vikten på fettet i mjölkindexet? Ska vi prioritera exteriören eller nyttan av juvret? Och ska vi ta hänsyn till hornlöshet i NTM? Alf presenterade sen den uppdaterade ekonomijämförelsen: fortfarande dött lopp mellan raserna. Mycket mjölk är inte allt!
Min hemresa sen började bra, tåget var bara en halvtimme försenat..Men jag hade gott om tid till flyget skulle gå, så det var lugnt. När vi gick in för landning i Luleå fick landningen avbrytas pga det var för halt kombinerat med sidvind. Det gjordes ett till försök som också avbröts, och vi styrde kosan mot Skellefteå istället! Där gick bra att landa och sen var det två timmar buss upp till Luleå. Väl där var klockan 2 så jag bestämde mig för att stanna kvar hos brorsan och sova lite. Maken fick lite panik då det var foderdag åt både tjurar och kvigor, telefonmöten och drängen hade sin första sjukdag på över två år! Nå, det var bara att ta en sak i taget och kl.11 på fredagmorgon var jag hemma, typ 10 timmar senare än planerat.
Den fria kotrafiken havererade rätt rejält i samband med kylan. Igår var det ännu nere på bara 115 mjölkningar, trots att det hade varit varmt sen i tisdags. Men mjölkmängden/ko var ändå bibehållen. Igår em var dom bra ikapp men i morse var det väldigt segt igen. Frågan är om vi ska ha grindar när det blir kallare än -25? Det är då kotrafiken alltid brukar påverkas. Men vi kör på såhär ett tag iaf. Har upptäckt att flera av dom nykalvade kvigorna som var lite dåliga på att gå före är nu helt och hållet hämtkor. Trist. Har idag tagit bort allt deras kraftfoder i stationerna ute och höjt givan i roboten. Får se om det ska locka dit dom lite bättre. Har även tagit bort krf från träningskvigorna för att motivera dom lite bättre, att roboten är en bra sak, man inte behöver gå in där som om man gick till stupstocken…