Jag har ju mest brukat ha Simmental när jag seminerar med köttras. Tycker att det är så lugna och fina djur. Men så tog jag Hereford för att den skulle kunna gå att använda på kvigor…Dom ska ju ge mindre kalvar.
Rambo, som pappan heter till Bamsingen, kommer jag då inte att sätta i en kviga. För detta var ingen liten kalv! Fick t.o.m hjälpa till att dra ur en 4:e kalvare. Nu kanske det var slumpen att han var stor, men nej, ingen köttras i mina kvigor.
På ett Växa-möte i vintras var det en skojfrisk kollega som undrade om det inte skulle kunna gå att få doser med ”Garanterat död kalv” på kvigor som man inte ville avla på… Apropå dålig marknad att sälja kvigor, och att man inte vill ha tjurkalvar heller.
Lite tveksam avelsetik kanske…
Och apropå Växa: läste senaste Husdjur och mitt öga fastnade på en notis om Växas 100-tons diplom i Småland/Öland/Gotland. En ko efter 1670 Florin hade fått ett sånt diplom. Hade inte vi en tjur en gång som hette Florin?? Jomenvisst, var det han! Han var efter Charlot-Vakio-Tron. Född -99. Mamman, 139 Flora, var syster till 79 Flora som var mor till 1203 Soukolo. Hon var en jätte fin stor ko som fick en svår klebsiellamastit och vi klarade henne till slakt med nöd och näppe. Kollade upp Florin på Vikings hemsida. Ingen höjdare precis: NTM -19. MIN 99 var ju inte så dåligt iofs. 96 på kropp, 106 på ben, 84 på juver, 81 på mjölkbarhet och 88 på lynne. Juvrena på avkommorna måste sett konstiga ut: Djup 78, Framtung 119 och 81 på ligament! Ja, ja, han kom ju aldrig vidare, men åtminstone en riktigt bra hållbar ko lämnade han iaf: 145 Saga hos Per och Susanne i Färjestaden! 🙂