Sonen hade en viktig uppgift under skörden: vakta silon med fylltömmaren och avlastarbordet. En inte helt fel arbetsuppgift med närmare 30 grader varmt och nästan helt utan problem. Ett litet problem ibland var att det var så torrt foder att det inte ville hänga med på bandet på sidoelevatorn. Man kan då lugnt säga att vi har då inte kört hem nå många liter vatten under den här skörden. Även fast vi direktskördade ibland för att få in lite fuktigare emellanåt. Försökte slå så sent som möjligt på dan innan, men med +30 torkar det fort. Vi började slå på måndag och täckte silon på fredag + balning av det som inte rymdes. Precis som man skulle önska att det alltid skulle vara.DSC_0794Såhär kunde det se ut på delar av fälten.
DSC_0795Och mot skogskanten kunde det se ut såhär. Det blev faktiskt en mycket bättre skörd än väntat. Vi har rätt så fukthållande marker, positivt i år, negativt andra år.. Sen får väl analysen visa ifall solen värmt bort energin..
I helgen tog vi då ”ledigt” = ”bara” ladugårdsjobbet, och for ut till holmen i älven och badade. DSC_0806Och idag åkte sonen och maken vattenskidor. Sonen kom upp redan på andra försöket nu, ifjol tog det 5 försök innan han kom iväg. Jag har inte provat, verkar inte vara främjande för min onda axel.. Håller mig till snöskidor.
I ladugården lider korna av hettan. Mjölken sjunker. Bestämde precis att vi skippar provmjölkningen denna månad. Känns inte bra när korna mår som dom mår, och vi har rätt bra koll på juverhälsan.
Kalvar har det också kommit: en kviga efter Ullimulli- Facet fick en kviga efter Polaris, en S Adam-kviga fick en kviga efter Hammer X-vik, Facet-Lotta fick sin 3:e kalv, en tjur efter Leroy. Sickan efter St Hallebo fick sin 4:e tjurkalv, efter Gentle, och nu ikväll fick en Ullimulli-2:akalvare en kviga efter Hoss.
353 Hilma mår fortfarande inte bra, äter just inget krf, men kastar ensilage som vanligt.. Så än är hon inte uträknad.
Och nu ikväll faller det ett stilla regn, ÄNTLIGEN!!, på våra brunbrända marker. Det är bara +18 grader, känns fantastiskt skönt. Nu till veckan blir det några närkalvande kvigor och sinkor in, slakthämtning av 12 tjurar, hämtning av tjurkalvar för påfyllning, kväve-bil, genomgång av alla kvigstängsel med röjning och konstgödseln ut på alla nyskördade 88 ha. Och på fredag flyger vi iväg till Göteborg där vi börjar semestern på Liseberg (huvva!) och sen styr vi kosan söderut mot Falkenberg och stämman. Vi ses där! 🙂