För många år sen när jag var gravid med Fredrik och jag var på nån slags kontroll fick jag frågan om en blivande barnmorska fick utföra undersökningen, klart hon fick. Jag tyckte frågan va konstig men fick till svar att många sa nej. De ville ha nån som kunde     I somras kom det hit en veterinär, en ung trevlig tjej från Danmark. Jag undrade naturligtvis va hon gjorde här. Döm om min förvåning då svaret blev att det va svårt att få jobb i Danmark utan ja just det erfarenhet. Visst får hon skaffa sig det här, så mina danska kollegor kan få en erfaren veterinär.

Känner igen fenomenet även här, alla vill vi ha en erfaren rådgivare men var skaffar man sig erfarenhet om inte just hos oss lantbrukare. Tänkte berätta om min tid som extiörbedömare, bedömde i 12 år. När jag fick frågan blev jag väldigt glad och tänkte, kor har jag tittat på i hela mitt liv, mao inga problem, märkte rätt snart att jag behövde bedöma fler kor än jag tänkt mig för att känna mig säker, men alla va väldigt snälla och förstående att det tog tid och med tiden gick det både fortare och jag kände mig säkrare och säkrare. Två gånger per år va det sambedömning, alla bedömare oavsett föreningstillhörighet träffades och vi bedömde 30 kor. Utifrån det kunde man se om man skulle korrigera sig på ngn delegenskap, vad som oxå kändes bra va att vi låg så lika. Alla hade vi ngn egenskap att korriger och alla va vi väldigt bra på nån. Efter varje sambedömning kände man sig tryggare i sin roll, Vi hjälptes oxå åt ibland på nån gård och bedömde tillsammans med nån kollega i närområdet bara för att dela varandras erfarenhet. Hur som helst med tiden blir man tryggare i sig själv och törs på ett helt annat sätt ta diskussioner. Gjorde jag ngn dålig bedömning i början, helt säkert gjorde jag det. Hade jag en dålig dag ngn gång efter 10 år, helt säkert ingen är på topp jämt.  Men att få  kritik i början gör väldigt, väldigt ont mycket mer ont än efter 10 år då man har en större trygghet. Konstruktiv kritik är bra, kritik på nätet är varken konstruktiv eller bra. Jag tror vi får de rådgivare vi förtjänar och jag hoppas vi får många nya och  bra rådgivare, det är ju vi som ger dem erfarenheten. Blev långt det här men nu fick jag skriva av mig lite. Får väl avsluta med en bild på ett av dagens äventyr, kollat kvigorna. Siljan i bakgrunden, så deras utsikt är inget att klaga på.