I dag har vi rullat några ensilagebalar, vi har en del åkrar som inte passar in helt i den ordinarie växtföljden, lite tas som hö och lite som rundbalsensilage. Jag har varit iväg och sålt ostkaka på en hembygdsdag vid en gammal kvarn på granngården. Nu i veckan åker jag, Lina och Kristina till Hamar i Norge för att delta i årets European Red Dairy Breed-konferens. Ska bli mycket intressant.

I torsdags hade vi exteriörbedömaren Karin Karlsson här för bedömning av sju stycken tredjekalvare och två förstakalvare (har varit lugnt på kvigfronten ett tag men nästa månad kalvar det in åtta stycken). Det var en lite spretig grupp, en tredjekalvare efter Linné sjönk onödigt mycket i juvret vid kalvningen i maj och fick bara 72 (absolut inte för lite), 78 på helhet, tack vare bra ben. En annan tredjekalvare efter Urka lyckades spräcka hela mittligamentet vid brunst förra veckan, vilket renderade henne en poäng på 63 på juver (inte heller det för lite). Hon lär väl tyvärr inte bli så långlivad för hon har fått blod i en spene, vi trodde att hon hade klarat sig undan sådant, men en vecka efter ”tappet” började det och verkar inte ge med sig, vilket känns extra trist då hon fyller spannmaskinen varje mjölkning. Det hade varit roligare att ha det i tanken 🙂

Glädjeämnet för dagen var en annan Linnétredjekalvare, 1190 Lilja, som efter en noggrann kontroll fick 92 på juver. Hon fick lite avdrag på kroppen för att hon har rest iväg till 149 cm i korset och att hon som många andra Linnéor har ett lite överbyggt kors, men helhetspoängen landade på 86. Mjölkmängdsmässigt har hon tidigare legat runt besättningsmedel, men den här laktationen håller hon sig strax över 40 kg med halter över medel.

 

 

SAMSUNG

Förstakalvarna fick 84 och 85 poäng. Bäst var 1256 Ljunga e Winston x Calimero x 3830 Jufo med 85 i helhet och 87 på juver (datorn ville först ha juvret till 89 poäng, men vi tjatade ner det, det känns alldeles för högt på en förstakalvare).

SAMSUNG