Resultatet av blodproven för dom genomiska testen till Vikings ”genbank” har kommit. Det var ju lite spännande, ville man verkligen veta?? Men faktiskt så har alla favoriter höga värden. Högst är 539 Sköna (Facet- J Valon) på +22, hon ligger på +12 på tavlan. Hon är den finaste av alla 1:a kalvarna. Tjurmodern 538 Flora (Lime-Tålebo) ligger på +18 (+16 på tavlan). 530 Härta (Timo-Vest Andy) är en ungtjursbubblare på +15, +8 på tavlan. Tre stycken är på minus, två av dom är på slaktlistan.. och inga överraskningar. Snittet på 1:a kalvarna blir +9,3. Småkvigorna har visst fått för låga värden generellt, men där är det också favvosarna som ligger högst.
Nu i september när småkvigorna kommer in ska vi provta ett gäng igen. Denna gång med ”klippet i örat metoden”.
Det är tråkigt att många bra besättningar fallit bort från det här projektet pga undermålig veterinärrapportering. Fattar inte varför privata veterinärer inte kan fixa det? (Är det månne därför våra kor har blivit ”friskare”, för att privata veterinärer ökat…? Hoppas inte) STÄLL KRAV PÅ DIN VETERINÄR!!! RAPPORTERA!!! Vi slutade anlita en privat eftersom hon inte hjälpte till med jourverksamheten, men hon var nog lika glad för det, för vi var hennes längstborta-kund.
DSC_0366
Vi hade gårdshämtning av plast, då gick det att ha snöbollskrig!! Längst underst var det fortfarande is och snö. Snacka om bra isolering! Å va´skönt att bli av med eländet, men det fortsätter ju fylla på varje dag, precis som gödseln…