Sinkorna myser i skogen? +10 garder och regnigt. Om jag hade haft plats hade jag tagit in dom…Väntar slaktbil söndag eller måndag för hämtning av sista gänget tjurar som varit i kostallet på kvigplatserna. Skönt att bli av med dom. Dom är som störiga….468 Hilma efter Inlag II kalvar först, den 20:e. Och 470 Lucia efter VR Van kalvar i november.476 Stella är en av två Stella.Den andra är hennes fjolårskalv. Hon är efter VR Luck, hoppas hon får en kviga igen, jag gillar henne.
Fick årsredovisningen idag. Både rolig och tråkig läsning…
10640 kg ECM med 4,8% fett och 3,7% protein
Inkalvningsålder 24,2 mån Kalvningsintervall 12,7 mån
Tråkig läsning är 23% mastiter…upp 6% sen förra året. Hade ju bekymmer med varmgång i silon i vintras och fick också höga celler då, och naturligtvis mastiter. Dom flesta är i jan-mars. Men flera av mastiterna är också på sinkor. Jag tycker det är jätte svårt att sina korna ibland. Svårt att få till en bra rutin när man inte kan ta bort dom från mjölkargruppen smidigt. Ibland gör jag ju det när man absolut måste, men man borde göra det tidigare, alltid. Nu ska jag sina stormjölkaren 328. Hon har idag 35 kg och ska vara i sin 25:e…Henne kommer jag definitivt ta bort, och sen får man hjälpas åt att ta henne till roboten för avmjölkning. Och sen är det ju dilemmat med att inte kunna gruppera korna. Nå vi får ta nya tag och fortsätta kämpa på med juverhälsan.
Roligare är fruktsamheten. Kalvn- 1:a ins 83 dar och sista 101. Index på 76, när dom 25% bästa ligger på 49. +924 kr mot 330 kr hos dom 25% bästa.
Idag har vi skurat klart hos korna (förutom foderbordet som vi ska ta senare) och hann med slåttermaskinerna också av bara farten. Smutsen lossnar bra nu när allt är så fuktigt.. En fördel iaf! 🙂