Snart är det jul som bekant. 🙂 Och då är det alltid lite extra ( i alla fall här) att hinna med plus en hel del kalvningar som förväntat. Killarna som jobbar vardagar (förutom under sommarsäsongen) jobbar mindre under julhelgerna och vi försöker så klart göra mest rutinjobb i ladugården då också. Men då kräver det en del planering och så behöver det fixas en del innan för att det ska fungera. Vi har våra rutiner under veckan i ladugården och tex flytt av avvanda kalvar en onsdag känns som man vill undvika då julafton infaller på en onsdag. Så det blev mycket sådant den här veckan och idag mockades en av de stora djupströgrupperna för kvigor ut också. Vi håller även på att montera ihop och placerar ut de nya kalvhyddorna. Så vi fick flytta på den så kallade ”plåthallen” (en båghall för kalvar ute). Ena sidan var tom men den andra fanns det fortfarande mjölkdrickande kalvar i. Så de fick bo i djurtransporten några timmar när deras hus mockades ur och flyttades. Har inte riktigt klart för oss än hur vi ska placera kalvhyddorna, men det ska nog lösa sig.

I tisdags hade vi kvartalsavstämning med Vila (villkorad läkemedelsanvändning), det måste man ha var 4:e månad för att få fortsätta med Vila helt enkelt. Det är väldigt bra tycker jag, man får gå igenom statistik för behandlingar och diskutera vad man behöver jobba mer med/vidare med. Som vanligt (tyvärr) så är det för många kor som blir behandlade för mastit. Det är vårat eviga problem och det vi fokuserade på mest den här gången. Det här året hade vi en ”våg” i februari då det var så många kor som drabbades av de ”falska kokoppporna” som vi få varje vinter. (det är ett virus som yttrar sig som vätskefyllda blåsor på spenarna som efterlämnar sår och det ökar så klart risken för mastit). Men den här sommaren har istället varit första på länge då vi inte har varit så hårt drabbade av e-coli mastiter (kanske alla de förebyggande åtgärderna fungerade i alla fall?) Det svåra är att hitta var den felande länken är- mjölkningsrutiner, foderhygien, strömängd, stress, sinkor osv. Vi gick varvet runt igen och det vi ska göra först och främst är att försöka få fram när korna infekteras genom Växas ”juverhälsa på nätet”. Innan vi lägger om några andra rutiner. Men cellerna i tank håller sig stabila nu – runt 150-180 000, även om målet är under 120 000. För man kommer som bekant ingenstans utan ett mål 🙂

Annars så är mitt mål den här veckan att slå in julklapparna färdigt och få in en julgran (som jag inte vet om den får plats i vardagsrummet pga av 4-åringens gaffeltruck)