Jag har skrivit det flera gånger- i år är det verkligen vinter! Snöar titt som tätt och nu är det ca -10 grader kallt (men det känns mycket kallare eftersom att det blåser!) Snöskottarna börjar att bli rejält trötta på det här.

Kossorna i den nyare lösdriftsladugården en vinterförmiddag

Igår kväll ringde det från ladugården, en äldre ko höll på att kalva, men det verkade inte riktigt rätt. Tjejen som ringde tyckte att kalven låg upp och ner, men kunde inte komma in riktigt i kon. Misstänkt omvridning tyckte jag att det lät som. Men när jag kom ut och undersökte henne så låg kalven rätt och var på väg ut, så kon fick bara lite draghjälp när jag ändå var där. Jag kände att det var en stor kalv. Och det var det, en rejäl kvigkalv som vara piggelin när den kom ut 🙂 Det var faktiskt längesedan jag hjälpte till vid någon kalvning nu och jag kände verkligen att vad kul det är att jobba praktiskt med kor också! Till och med att hjälpa till lite vid en kalvning en lördag kväll 🙂

I torsdags hade vi årsavstämning med Vila. Det mest positiva (det går nästan inte att tro att det är sant) är att vi bara har haft 5 st behandlade mastiter på 4,5 månader. Det skulle bli ca 5 procent på året om det skulle fortsätta, vi har som bekant haft runt 20 procent vilket ger ca 70(!!!) behandlade mastiter på ett år. Enorm skillnad alltså. Vårat mål har varit att komma under 10 procent i behandlingfrekvens. Annars ser alla siffror rätt lika ut. Men det är alltid bra att gå igenom och diskutera även små skillnader för att inte tappa någonting. Dock var det en sak som stack ut på fertilitetsområdet. Senaste 3 månader har vi seminerat om en högre andel kor inom 18 dagar sedan senaste insemineringen. Värdet bör vara under 10 procent men vi hade en siffra på 27 procent! Så detta måste utredas mer. Är vi för osäkra på första insemineringen? Måste vi ha mer ”is i magen” om vi ser brunsttecken som inte stämmer överens med tidigare insemineringsdatum? Jag ska också sätta mig och kolla igenom alla som är inseminerade den här perioden för att se vilka djur det är och vilka omständigheter.

Det är som sagt kul med kor- men ALLTID något nytt att fundera över.