Har hänt lite diverse den här veckan. En av tjejerna i ladugården på Janpers har gjort illa handen, så nu är vi ÄNNU mer kort om personal. Så det blir snabba omändringar och omprioriteringar hela tiden. Och väldigt jobbigt att behöva be personal om extra tid/byta arbetspass hela tiden för att få det att fungera. Hade bland annat klövverkning på Frimodigs den här veckan också, så det gick så klart åt lite extra personal där. Men den klövverkningen gick över förväntan, alla mjölkkor (118 st) kördes under torsdagen, så idag var det 8 sinkor kvar bara som går i en kall lösdrift bredvid koladugården. Blev så klart en lång dag åt de som verkade, men skönt att slippa krånglet att sortera kor och ta in och ut verkstolen en dag till.

Jag har försökt att hinna med en del akuthalta kor på Janpers den här veckan, när övrig personal får ta extra mjölkpass så hinner de så klart inte med sådana jobb i samma utsträckning. Många med klövsulesår och någon klövböld. Blir verkligen frustrerad över att vi ska ha så många kor som behöver åtgärdas hela tiden!

Veterinärdag i tisdags, ett gäng kalvar att avhorna på båda gårdarna samt kvigor att dräktighetsundersöka och några kor att kolla upp för fertilitet på.

Tog in alla sinkor från leran ute på åkern också, så nu är det ”bara” 60 st dräktiga kvar ute som utfodras med rundbal.

Vissa mornar börjar så bra…denna första kalvare lyckades att ramla ner halvvägs ut ur karusellen och när de väl fick upp henne så lyckades hon att kila fast sig mellan väggen och inredningen. Men det gick bra tillslut, med kossan i alla fall, dock inte med mjölkmätare och lite annan utrustning…