Efter uppehållet som alla (självklart) har märkt av så ska bloggen (och hemsidan) vara igång igen 🙂 Vad har hänt sedan sist då? Framförallt har det kommit en lillebror till Edvin och Klara- Alfred föddes för snart 4 veckor sedan 🙂 Vi mår alla bra, men rätt intensivt med 3 stycken att hålla redan på samtidigt som det rullar på som vanligt på gården.

Annars så har hösten och i det närmaste vintern har kommit till Dalarna. Väldigt novemberväder, har kommit snö en sväng men nu är det mest grått och lerigt. Det mesta av utesysslorna är avklarade och nu så är det mer rutinjobb överallt och reparationer av diverse slag.

I ladugården rullar det på, korna skulle (som för de mesta) kunna mjölka lite mer. Har justerat foderstaten flera gånger sedan vi började med årets första skörd, men det vill inte riktigt bli den mängd som vi önskar. Är dock bra halter för att vara hos oss- ca 4,5 % i fett och 3,8 % protein, så det blir kg ECM i alla fall. Lyckades ta oss över 12 000 kg ECM igen på senaste provmjölkningen också 🙂 Celltalet har varit högt senaste året, men sedan ca 1-1,5 månad så har det faktiskt sjunkit till en nästan normal nivå- runt 160 000. Äntligen säger vi! Har haft en ”mastitsväng” igen, efter en väldigt lugn period, vet inte riktigt varför tyvärr.

Vi har också tillslut fått hit ett par nya ”JUF” praktikanter sedan 2 veckor, så när de har lärt sig arbetsrutinerna så är vi tillslut fulltaliga igen och nästan lite för många tom. Men det blir bra vid semestrar mm och inför julhelgerna. Har varit lite mycket åt alla ett tag.

Idag var det Genvägen körning igen och bedömning av första kalvare och tredje kalvare. Jag och Alfred var med på Genvägen men vi avstår en tur i kobajset än så länge 🙂 Är alltid intressant att gå igenom de aktuella djuren och göra en ny plan.