Efter 9 tjurkalvar på raken började jag nästan misströsta. Men så kom det äntligen en liten tjej, första kvigan efter Rankin. Mamma är en kviga efter Epost-Stenslanda, ett barnbarn till 353 foderkastar-Hilma. Jag har som aldrig varit med om så konstig könfördelning bland kalvarna förut. I augusti kom det 8 kvigor på raken… Inte bra när man har robot. Varje år har vi fått mest kvigor, nu hittills har det kommit fler tjurar. Men det är många kalvningar kvar i år och vi behöver egentligen bara 8-10 kvigor till för att ha 35% rekrytering.
Gammel-Hilma har fått komma in i boxen för 10:e kalvningen. Hoppas, hoppas på kviga. Det är såå spännande!!
I helgen hade vi en lite besvärlig kalvning. Lördagkväll och 564 Helen (Föske-Bangkok) låg i boxen och vattnet hade gått, i enorma mängder. Fanns inte en torr fläck. Jag gjorde min kvällsrunda och sen tömde jag skyddskåpan på bevakningskameran på fluglik. Har inte gått att se i princip nåt i den senaste tiden. Tänkte att jag kan fortsätta att kolla in henne hemma. Men det mystiska var att under tiden jag var där hade hon inte en tillstymmelse till värkar eller var orolig på nåt vis. Så jag tänkte att jag går in och känner lite. Hittade bara ett bakben.. Nådde precis med fingrarna till en hasspets. Som tur är, är man begåvad med en långarmad karl, så maken fick komma upp och fiska upp nästa fot. Vi fick till slut ut en slak tjurkalv efter Wasa, som piggnade på sig ganska snart. Nästa morgon när jag vaknade var min första tanke att -Vi kollade ju aldrig efter en till kalv, då jag noterat att kossan var otroligt tjock och jag funderat om det kan komma tvillingar. Mycket riktigt: när jag kom upp hade det kommit en till- tyvärr var den död. Men kalven vi fick ut var så normalstor så tanken föll inte in att kolla, och tvillingar brukar ju oftast vara ett trassel av ben därinne. Så kan det gå..
Simborgar-Sabina fick sin 2:a kalv också, turligt nog en tjur. Efter Pix. Nu blir det kött på henne i fortsättningen, och hennes släktingar. Jag vill inte ha kvar dom där tråkiga korna mer! Och Viking som ville att jag skulle spola hennes fjolårsdotter, då hon hade högt genomiskt NTM i LD-projektet. -FINNS INTE PÅ KARTAN att jag skulle spola en Sabina!! Kvigan är efter Voice och har +19 i NTM. Ifall nån vill köpa henne…? Hon klättar nästan på väggarna när man kommer, så gjorde även hennes mor, mormor osv. Fast dom lugnar ju ner sig när dom blir kor och sköter sig jätte bra själva. Men tråkiga är dom.
Hela Norrbotten har nu fått vinter- utom vi! Halt blev det dock igår så vi fick skynda på med vinterdäcken. Vet inte om snön ligger kvar vid kusten, men där hade dom t.o.m fått ta ut plogsvängen! 😮