Nu har mejerisäsongen börjat på allvar. Jag har bakat ostkaka i veckan och i dag har jag kryddat färskost. Det är dags att bygga upp ett ostkakslager inför maj, men tyvärr gick min separator sönder i går, vilket krånglar till saker och ting. Vi ska skruva isär den och se om det är möjligt att laga den. Jag håller tummarna.

Vi provmjölkade i går.  De flesta hade ökat sen förra gången, väldigt kul. Bäst var 1101 Bruna, fjärdekalvare efter Sale. Hon mjölkade 48,2 kg (50 kg ECM) på 4 kg spannmål och 5 kg koncentrat. Den totala foderkostnaden landade på 57 öre/ kg mjölk (55 öre/kg ECM). Jag gjorde en uppställning för skojs skull över foderkostnaden per kg mjölk för de sex som hade högst avkastning och de sex som hade lägst, räknat i kg mjölk eftersom vi inte fått den detaljerade redovisningen än. De sex bästa hade en snittkostnad på 63 öre per kg och de sex med lägst produktion hade en snittkostnad på 93 öre. Det slutliga nettot påverkas ju av halterna, men det är kul att få en ungefärlig siffra på produktionskostnaden. Kraftfoderåtgången för de sex bästa låg på 0,21 kg/kg mjölk och på 0,26 kg/kg mjölk för de andra sex.

Kvigorna var på bushumör i kväll och sprang runt som tokiga i hagen, Rosia glömde glatt att hon är tolv år och hängde på.

 

SAMSUNG