Med regnet ösandes ned hela dagen, har man hunnit med att göra annat nyttigt. Andraskörden är till största delen inne, o helsäden är nästa på tur. I går var det full aktivitet på avelsfronten. 4 embryoinläggningar och 3 kvigor med inläggningar dräktighetsundersöktes.

Börjar man med inläggningarna, så va det meningen att det skulle hämtas färska på viking i skara. De hade stora problem att spola kvigan, 2101 Kvista, spolad med VR Sandero, som är barnbarn till min egen tjur VR Super. Till slut lyckades det, men endast 1 embryo fick vi med oss. Resten blev av 992 Strimma, som fanns fryst, med spolningstjur VR Birka. Strimma härstammar från bygden här, SRB-ikonen Bernt Ljungkvist, o kvigan kommer från hans son Christer i Drömminge. 4 lades in på, och det gick bra.

Dräktigheterna va tre kvigor, två Holstein och en korsningskviga. Korsningskvigan va dräktig, o där får härstamningen vara osagd, då det står fel på kokortet. Spolningstjur va VR Happy. En av holsteinkvigorna va dräktig, med nämnda Kvista med Birka som spolningstjur.

Dagen avslutades med att en av korna som inköptes från Norra Freberga förra våren, uppfödare av VR Sparta, 922 Agda flyttades till sjukboxen svårt haltandes. Hon är efter Föske, har tyvärr fått Föskes sämre ben. Hon har troligen en klövböld som veterinären får se på i morgon. Nu skall man få i sej lite mat o sedan ladda inför en ny dag i morgon genom att krypa ned under täcket.

 

/Hans Palmqvist