På julaftonsmorgonen började jag lite tidigare än vanligt, kl.6. Planen var sen att vara färdig på eftermiddagen till Kalle Anka kl.15. Och det var vi. Den största fördelen med robot!  Att inte vara så bunden vid tider. Det är ju bara dom små kalvarna som matas manuellt som blir lite ledsna över det långa intervallet. Och alltid är det väl så att: om någon är i tid att kalva kring jul, så är det på julafton!

En Cigar-pojke föddes på kvällen.

Och på självaste julafton hittade till slut snyltarna, renarna, till tjurarnas foderbord. Så det var stängsel upp. Nu har vi också en balrad framför längs långsidan som fungerar som stängsel och lite vindskydd.

På annandagen gick vattnet på en 2:a kalvare, Lulu (den enda Lulu vi har), kl.18 precis innan jag gick hem. Vid 21-tiden gick jag upp för att kolla läget och då hade hon inte kommit nån vart med kalvningen ännu. Så det var fram med kedjor så fick vi dra för allt vad tygen höll. En stor, inte jätte stor, tjurkalv efter DaCapo kom ut och han var död. Då börjar man fundera: borde jag ha hjälpt till tidigare? Eller hade han dött av andra orsaker? Om han dog för att vi var sena på att hjälpa till, vad dog han av i så fall? Navelsträngen var ju kvar. Efterbörden kom också med kalven. Det tyder kanske på att det var för sen hjälp? Man blir som lite störd för dom fixar ju det där själva i dom allra flesta fall. Vi har beställt bevakningskameror för några veckor sen. Hade man kollat i den lite tidigare kanske man hade farit upp och hjälpt till fortare. Ja, så kan man älta i oändlighet…

I går fick jag börja med att ploga foderbordet…(ursäkta den dåliga bilden!) ”Stormen” som vi fick var en natt med snöväder och väldigt blåsigt. (Nu har vi 40 cm snö!!) Då yr det in genom den öppna nocken, händer en 2-3 gånger/vinter. Annars har verkligen vädret varit helt underbart hittills i vinter! Några enstaka minusgrader och nu, som sagt, 40 cm snö. Men nu braskar det på lite, -15 just nu. Tänk: för ett år sen hade vi haft full vinter i 2 månader. Detta är trevligare.

Och idag gick då årets sista tjurgäng iväg. 73 st blev det i år. Pengarna bara väller in just nu (obs! Läs ironiskt!), och ut… 🙂