För ett par veckor sen tvärslutade 551 Hilma (A Linné- St Hallebo) att äta krf. Och började ”hålla in” magen, sådär som dom kan göra vid vasst eller löpmagsomvridning. Lade in en magnet i henne, men efter två dar var det ingen skillnad ännu, så jag tog hit veterinären. Till saken hör att hon hade 40,4 i temp! Klavi-testet, som visar om det är infektion, stelnade på en gång. Men det hördes inga stön och magarna var på plats. Så vad göra? Hon hade ju naturligtvis hunnit få acetonemi också. Så hon fick då penicillin, kortison, socker i blodet och vätska. Det tog några dar och sen fick hon romefen och sockerpasta, och färskt gräs. Så plötsligt en dag började hon bara äta! Hurra! Nu verkar hon må bra, äter hela sin krf-ranson. Vad hon hade vet vi inte, men nån av behandlingarna hjälpte då! Var på vippen att avliva henne för en vecka sen, trodde nästan att hon skulle självdö, så risig var hon. Så nu håller vi tummarna för att det, vad det nu var, håller sig borta!
I förra veckan hade vi beteskontroll från Länsstyrelsen. Hon kom precis när jag jäktade som mest med att koppla såmaskinen. Typiskt! Men det skulle bara ta tio minuter, sa hon. Ok, lät inte så troligt, men vad gör man. Bra att få det undanstökat, nu slipper man vänta på dom…Så tittade vi på korna där dom gick ut och in, och så svarade jag på några frågor om när dom gått ut, när vi planerar ta in dom osv. Sen ville hon se spädkalvarna(!). Det var också ok. Och så fick jag svara på frågor om hur mycket svåra kalvningar och dödsfödslar vi har. Och om vi tar veterinär när det är problem för t ex operativa ingrepp!! Jösses, då höll jag på att bli förbannad. Men sansade mig som tur var, kan inte komma ifrån att jag kände mig rätt så idiotförklarad! Men Självklart!, sa jag och försökte hårt att inte lägga till nån spydighet.. Jag lyckades! Usch för att bli kontrollerad! Men det tog bara typ 10 min, faktiskt!
Nu är vädret väldigt ostadigt, varmt, grått och fuktigt, antagligen för att nu skulle vi eventuellt kunna åka och bada eller nåt trevligt. Men så fort vi sätter oss i traktorerna då är det fint. Bra på ett sätt förstås, men det skulle inte vara helt fel att få ta ledigt en solig dag. Vi tog ledigt igår och låg och lyssnade på åska och ösregn, innan vi steg upp vid 10-tiden. Sen låg vi i soffan framför tv:n tills det slutade regna, då tog vi en tur med båten. Varmt och skönt var det. Men inget bra höväder, fast vi gör ju inget hö… Ska börja med kvigfoderskörden så fort det blir stabilare. Vi åt förresten vår första färskpotatis igår! 42 dar efter sättningen. Gott! 🙂