Var ner till Aspa bruk till Isåsen på avelsdag för SRB ungdomen. Björn Johansson visade oss runt på gården som har runt 280 mjölkkor. Björn hade ungefär lika koll på djuren som mig, han kunde härstamning på alla djuren. Han har ju många fler kor än mig med men jag har ju inte bara korna i min lilla besättning i mitt huvud utan korna hos grannarna och på gårdar jag jobbat. + alla förfäder till korna som vi har hemma idag ända tillbaka till farfars tid!  Jag kan erkänna att jag är kogalen! 🙂

Elin Svensson berättade om hennes examensarbete som handlade om hur man får fram långlivade kor. Sen pratade Fredrik Petterson från Växa lite om avel och en resa till Finland som en några grabbar var iväg på. Han snackade även om att vi måste börja ta mer gentest på våra kvigor och kor för att hänga med Finland i utvecklingen. Skulle vara kul att testa någon kviga men då lär ja väll betala det själv för jag tvekar på att pappa är nå intresserad av det!. Sen visade Fredrik hur man exteriörbedömer en ko. Han var väldigt duktig på att förklara hur man skulle titta så det var verkligen intressant!

Det blev en 70 mils resa den dagen för mig men det var en väldigt trevlig dag. Tror vi var mellan 30 och 35 stycken där så det var ju mycket ungdomar. Kul att vi är ett gäng som fortfarande hoppas på den röda fina korasen! Bilden: Fredrik Petterson Vrån Växa.