När vi byggde nytt för robot för 11 år sen låg vår avkastning på 11.700 kg ECM. Vi räknade med att sjunka en del vid omställningen, inte fullt så mycket som vi gjorde. Vi landade på 9100 kg! Vi var lite kaxiga och tyckte att det inte spelar någon roll vad vi köper för djur, bara dom är normalt avlade och från någorlunda bra besättningar, att nog får vi dom att mjölka… Riktigt så enkelt var det inte.
Vi köpte ju bara kvigor, ettåringar, semineringsklara och dräktiga. Och visst, inte var dom alla så jätte bra. Men våra egna djur levererade, nästan som vanligt.
De första åren var det ju mycket grundläggande grejer man höll på med för att få det att funka, nu senaste åren har det varit mera finlir. Vi har ju fått jätte bra foder förstås men inte var det så mycket sämre förr om åren..
Så jag vill nog hävda att det är avelsmaterialet som blivit bättre. Juverhälsan har också förbättrats, men det ena ger ju det andra sannolikt. Vår rekrytering har varit rätt hög genom åren, men vi har aldrig haft brist på kvigor och har sålt djur varje år. Problemet ligger lite i mig själv. Jag tycker det är så spännande med nya kvigor, för att se om förhoppningarna besannats, då har jag gallrat ut kor kanske lite för tidigt. Förra året sålde jag kor som var lite tröga eller hade jobbig spenplacering, för att ge plats åt kvigorna. Nu är det order från högre ort i ekonomiavdelningen att rekryterings% måste sänkas. Suck! Vi som har så mycket kvigor igen… Ska försöka seminera mera med kött iaf, har jag kommit fram till.