Vi har rätt länge pratat om att börja använda torv, både för att dryga ut spånmängden men även då det är ett ”mjukare” strömedel åt korna, då vi har en del problem med hasskador. Det blev dock högst aktuellt nu efter jul då vi helt enkelt inte har fått något spån levererat! Det är helt enkelt slut. Så nu kör vi bara torv åt mjölkkorna och efter att ha fått ett lass med spånbalar igen, spån till kvigor och sinkor som är på liggbås. Vi har valt att göra så bara för att det är enklare att strö med spånbalar i de grupperna. Torven har vi hämtat löst med våran egen lastbil. MEN ingenting kan ju vara enkelt som bekant. Det är inte helt bekymmersfritt då det är rätt mycket rötter och dylikt med i torven som gör att det slår stopp i vår kära Bobman (skrap- och strömaskinen). Vi har gjort ett hemmagjort galler för att sortera ur det mesta, men det förekommer fortfarande problem tyvärr. Och hela ladugården börjar att få en brun hinna av torvdamm överallt, det ser verkligen tråkigt ut. Men det är billigare och vi hoppas som sagt på en komfortablare miljö åt korna.

Inskolningen på förskolan har tagit ett uppehåll då det går MYCKET magsjuka på alla avdelningar på förskolan, vi försöker hålla oss hemma och hoppas på att vi slipper detta.

Vi har tyvärr få mer av de falska kokopporna igen, som vanligt vid den här tiden på året, vilket gör att vi fått några nya kor som har smittats av staf aures och någon som behöver behandlas för mastit. Innan utbrottet så har det varit väldigt lugnt på mastitfronten även om det är flera kor med flock hit och dit i våran staf aures grupp, men det är inte ofta som vi sätter in behandling på dessa, de är ju kroniker redan. Men vi märker alltid på celltalet i tank att det är några kor med flock/mastit, hamnar vi över 150 000 så vet vi att så är fallet. Och cellerna vill inte komma under 150 000 nu, det pendlar mellan 160 000-200 000 och vi har som sagt någon ny ko med flock hela tiden. Tråkigt, men inte så mycket att göra då vi har dessa falska kokoppor.