Nu har vårförsäljningen kommit igång med osten. Har varit iväg på tre ställen sedan sist. Jag har prövat att göra Haloumi, en cypriotisk ost, som i vanliga fall görs på get eller fårmjölk och som sen den formats får sjuda i vasslen i knappt en timme innan den saltas och förpackas. Denna uppvärmning gör att osten kan grillas eller stekas utan att smälta och den får en väldigt speciell, ”gnisslig” konsistens. Min testpanel har hittills varit positiv, så jag tänkte testa att ha osten till försäljning under grillsäsongen, så får vi se hur det går.

Vi har fortfarande inte fått ut korna. Vädret kommer hela tiden i vägen. Det har varit lite för kallt på nätterna för att gräset ska få någon ordentlig fart. I lördags hade vi ett par centimeter snö och sen har det regnat. Vätan behövs men både vi och korna tycker det är dags att de får komma ut nu.

Av de närkalvade i hagen framför ladugården är det bara två kvar som går och drar på det. De senaste tre kalvningarna har varit kvigkalvar. Härligt. Sen är det tio stycken som ska kalva i maj. Vi var länge övertygade om att de tänkte kalva nästa vecka allihop för att testa min stackars svägerska som ska vara avbytare till det yttersta när vi åker på semester, men de flesta väntar nog tills vi kommer hem igen.

I går var jag med och lyssnade på Vreta Kluster när landsbygdsministern var där och samlade idéer till den kommande livsmedelsstrategin. Jag tyckte det var intressanta föredrag och Bucht ger ett väldigt sansat intryck.  Det hade nog behövts lite längre tid till diskussioner, men det finns en särskild mailadress där vem som vill får komma in med förslag så låt oss alla skriva och tipsa om att det borde vara mer SRB-mjölk och SRB-kött åt folket! Jag hoppas verkligen att man kan få ihop ett bra mål. Ministern framhöll vikten av att veta var man vill komma, för om man inte vet vart man ska så spelar det ingen roll vilken väg man tar.

img-thingalice2

 

 

 

Jag kanske hade tur som inte blev arresterad av SÄPO…. :-)Jag var nära att välta ministern av stolen när jag smög förbi för att ta mig till min plats. Han var placerad på en barstol mot bakre väggen och jag gick in i hans utstickande knän. Hoppsan. Hoppas han ursäktar och inte såg det som ett attentat 😉