I fredags gjorde vi en avelsstrategi med våran avelsrådgivare från Växa, vi brukar försöka göra en varje/vartannat år. Nu var det två år sedan, så det var dags! Väldigt intressant att se vad som har hänt sedan sist och om vi har nått upp till satta mål. Och vad trenderna är rent genetiskt. På de områden som vi fokuserar på har det gått framåt när man tittar på medel NTM för de olika djurgrupperna, samt att det ligger över rasmedel på de flesta. För SRB så handlar det om mjölkavkastning, fetthalt, juverexteriör, mjölkbarhet och juverhälsa. För Holstein så är det fetthalt, fertilitet, juverhälsa, mjölkbarhet, lynne och överlevandetal, och att det inte får vara för resliga. Så det gör skillnad att ha ett fokus! Det märkts väldigt väl hos Holstein där vi ligger under 100 på kropp- eftersom att vi väljer ”för små” tjurar, men det är så vi vill ha det. För SRB har vi även en ”exteriörgrupp” där vi kan välja in tjurar som inte är fullkomliga på våra fokusegenskaper, men ger snygga kor. Och det är inte så många kor som ligger där heller, men är roligt att kunna få någon snygging ibland 🙂 Och vi kör könssorterat på de SRB kvigor som har högt NTM och är intressanta på det viset. Något annat som visade sig är att vi behöver lägga lite mer tankekraft på våran lilla klick av jerseykor. Där låg vi helt enkelt efter förutom på de fokusområdena som varit sedan ”urkossan” jersey som kom en gång, dvs mjölkbarhet och juverexteriör. Och då vi ska få pris för att ha den nästa högst avkastande jerseybesättningen i landet så får vi nog anstränga oss lite 🙂

Annars så kom vi nog fram till att det bara var att fortsätta framåt, ska kolla över djurförsörjningen en gång till, tex hur många kvigor vi behöver ha tillgängliga varje månad och börja seminera. Vi har ju en del överskott för det mesta, trots köttrasemineringar.

 

Alfred är med på ett hörn som vanligt 🙂

Nu har det kommit ut mer djur på bete- men det växer verkligen inget gräs! Det är för kallt helt enkelt. Börjar nästan att bli lite oroliga inför första skörden..Men det brukar ju ordna upp sig för det mesta. Utegänget har börjat att serva maskiner inför grässkörden och det är lite att så kvar.