…i kylan. Bara -10 idag. Fast yr.no säger att det är -25, och har varit det hela dan?!?Slutade titta på yr sommaren 2012, då dom knappt lovade en mm regn på hela sommaren! Kanske var det bra för turismen, men dom blev nog besvikna om dom gick på den prognosen! Annars tycker vi att smhi.se stämt bäst under sommaren, men nu under höst och vinter har klart.se varit klart bäst. Fast ombytlig på ”längre fram prognoserna”, så man ska inte ropa hej. T ex lovades det måndag, igår, som sista svinkalla dagen och värsting kylan skulle vara över för närmaste 10 dagarna iaf. Nu ska den återkomma redan i morgon och vara under 30 till helgen igen.. Det kanske är för att man inte ska förlora hoppet om en varmare framtid? Nåja, vi är luttrade. Bra med kyla är ju att det kanske fördröjer dom där äckliga fästingarna från att komma hit upp, och mördarsniglar och alla andra äckliga småkryp som finns i södra delen av landet. Vi nöjer oss med myggen, dom är jobbiga men inte livshotande och går att bekämpa med kläder. Inte på djuren dock..
Idag blev det full rulle när det var så milt. Många saker har fått anstå ”till en mildare dag”, t ex ringormsvaccinering av köpeskalvarna fick vi gjort idag. Sen fick vi ut det mesta skiten hos korna. Har börjat kleta redan. Fick också bortspettat den där eländiga frusna skithögen som korna halkar på när dom går ut ur robot. Vilket gjort att dom med lite ångest, dröjer kvar i roboten, och skiter ännu mera. Ska nog försöka få dit en gummimatta när allt är borta, det är ju delen som är klinkersgolv som fryser mest, där högen blir.
En konstighet som inträffat är att kor som kalvat i okt/nov inte brunstat på hela vintern, men nu senaste två veckorna, alltså kallperioden, har jag seminerat 18 st! Inte helt lätt att se brunsterna om dom inte varit aktiva, och det har inte alla varit. Flytningarna fryser och blir svårbestämda. Så några har jag chansat med och fått seminera två gånger, när dom sen blivit tydligare. Det heter ju att en högmjölkande ko är i positiv värmebalans vid -20 grader. Då behöver hon inte använda sin egen energi att kyla ner sig. Men man tycker ju att vid -30 borde hon behöva egen energi att hålla sig varm? Å andra sidan äter hon ju mera då. Då kan man förstå hur överhettad hon är vid +30! Då ser man att hon inte mår bra, medans hon nu mest ligger och idisslar, eller äter. Helt cool… Kanske är det därför hon börjar brunsta när det blir kallt. För korna har ju svettats nästa halva vintern, fram till nu, när det har varit så varmt och fuktigt.
Och apropå överhettning och brunster så hade 499, hon med dr?, 18 i progesteron efter ytterligare en vecka. 15 veckan innan. Lutar nog åt dräktig iaf. Ska ta ett tredje prov på torsdag. Sen får banne mej semin hitta den där kalven!