Nu är det som bistert där ute!
DSC_0553
Men solen skiner fint i alla fall… Kallaste dagen idag, till natten väntas ännu kallare. I morgon ska det mulna på och vara -16 på kvällen. Vi längtar! Hoppas att det nu blir så då. Väderprognosen klart.se har då stämt otroligt bra dom här dagarna.
Arbetet i ladugårdarna går mest ut på att hålla igång grejerna: vattenkoppar, traktorer, utgödslingar. Ännu går två utgödslingar, en på kornas fodersida och en hos tjurarna. Kvigornas stängde vi av för att det annars blir stopp i kulverten. Men hos tjurarna finns ju skrapa i kulverten, så där fungerar det riktigt bra. En gång om dagen skrapar vi med traktorn på kornas liggsida. Hos kvigor och tjurar 2-3 ggr/vecka. Roboten funkar utan problem. Problemet är att korna skiter vid utgång, och så fryser det och så blir det svårt för dom att gå, blir kvar i roboten onödigt länge osv. Så kotrafiken är inte på topp, men ändå bättre än då på slutet med fri fotrafik! Alla är friska, alla kalvar också, peppar, peppar… En lite skruttig svartviting fick vi ge penicillin, han fick så svår hosta när det small till och blev kallt. Nu mår han bra, men inte ser han så fet ut precis…Men nog är det helt annat skick på innekalvarna än ifjol. Som det brukar vara. Vi hade ju hosta och diarreér nästan hela kallperioden. I år har jag varit stenhård med smittspridning. Slaktbilskillarna har fått byta till våra kläder när dom har varit tvungen att komma in i ladugårdarna för att hjälpa till att lasta. Ibland måste dom det ifall någon av oss jobbar ensam den dan.
I helgen har vi varit lediga, planen var att åka slalom, men det blev det inget av. Vi ska ju byta kök snart, så jag har skruvat Ikea-stommar och sen lådor hela helgen.
DSC_0557
Sonen och maken har rivit ner överskåpen. Det ska bli såå trevligt med nytt kök! Och spännande..Hoppas mina inredningsplaner går hem, ska faktiskt ha kotapet ovanför diskbänken..
Jag har förresten glömt att berätta att Spookie är tillbaka sen i tisdags! Hittade henne i en lada nära ladugårdsvägen. Tog hem henne, och sen dess har hon inte gått ut. Hon behövde nog bara lite ledigt… Biggan var iaf alldeles salig 🙂