Hade exteriörbedömning häromveckan. Högst för dagen blev 3:e kalvaren 499 Lotta efter Facet och M Ino. Hon fick H85 K87 B85 J82. Hon är en riktig stormjölkare ligger på drygt 12200 kg ECM. Tyvärr har hon inte fått nån kviga ännu.. Blir inte dr så jätte lätt så X-vik känns inte aktuellt. Nu tror jag hon blev dräktig med spermvital dosen med Hoöen, som hon fick när hon var aktiv för fullt. Enligt provmjölkningsprovet så är hon dr… Får se om det stämmer.
Bäst av 1:a kalvarna var 589 Hilma efter Ullimulli och R Facet. Hon bedömdes H84 K86 B83 J82. Det var hon som fick mastit i början på veckan och inget växte! Har haft celler en tid så det kändes som bra att få en anledning att behandla. Får se nu hur det går.. Nåt var det då där iaf.
DSC_1016En riktig favorit fick också bra poäng, 602 Hilma efter Record- Peterslund. Gammel-Hilmas sista dotter. Fick H83 K81 B83 J84. Lågt på kropp då hon fortfarande är väldigt ”valpig”, kalvat in precis före 23 mån. Hon har verkligen ärvt som mors utseende och lynne. Men hon har inte morsans täta bakspenar, som hon hade i början. Nu är det dock inga problem. Gammel-Hilma har andra problem nu… Benen. 🙁 Ångest!!
En annan fining som jag skulle sälja pga trögmjölkad, men ändrade mig i sista stund är kon överst på bilden 596 Hilma (många Hilmor är det…)efter Flinta och A Linné. Hon bedömdes H83 K83 B83 J81. Hon fick vara kvar och så sålde jag en annan trögis efter ungtjuren High (Hallebo) och A Linné.
Jag har nu äntligen lyckats skicka iväg provmjölkningen med AMS-Link! Haft ångest över det sen i våras då Växa aviserade att det skulle tas ut en extra avgift för kokontrollen om man inte gick över till det. Det meddelar dom i slutet av april! Inte hade jag ro att sätta mig in i det när det drog ihop sig mot vårjobben. Men nu är det gjort. Känner mig nöjd över det.
Nöjd känner jag mig också över kornas framfart just nu: 32 kg Mjölk/dag i snitt med 5,1% fett och cellerna har gått ner. Misstänker att höjningen på celler vi hade under november kom från dåligt kraftfoder. Men jag kan ju inte bevisa det.. I veckan var det så mjöligt att jag fick tömma robotkrubban 3-4 ggr/dag på mjöl som dom kinkiga lämnade. Till lågmjölkarna med lite krf´s glädje.. Två nykalvade slutade äta helt, fick acetonemi och kom inte igång trots sockerpasta mmmm. Igår tömde jag silon så gott det gick precis innan foderbilen kom med nytt. Tyvärr fick jag inte ut mjölet i botten på silon, men idag började dom två acetonemikorna äta! Uppenbart problem!