…har inte dom här precis. Spookie (till vänster) har flyttat hem igen efter att ha bott nere i gamla ladugården sen i våras. Biggan (i den nyligt tömda pappersinsamlingslådan) har saknat henne hela tiden. Spookie fräsde och morrade åt henne i början, men nu börjar dom så sakteliga bli vänner..
Dagen började med att 529 Helen (Facet-Lien) kom mot mig med bestämda steg, när jag klev in hos korna. -JAG SKA KALVA NU!!, ville hon förmedla. Ok, sa jag, men snälla vänta några timmar så jag hinner jobba undan lite.
Kalvningsboxarna var båda upptagna, en av en Haslev-kviga som var 9 mån dräktig den 17 november! Oroligt.. Och den andra av Gammel-Hilma som var inne för att vila sina onda ben. Hon har som nästan tagit helt slut nu den senaste veckan. Orkar inte gå till mjölkningen och krf-stationerna. Hon var uppe i 43 kg mjölk, och har nu sjunkit till 35. Försöker säga åt henne att det räcker med 25 kg! Men hon kör på av gammal vana. Jag har en grym ångest över vad vi ska göra med henne…Lutar åt bultpistol… 🙁
Och så var jag tvungen att ha veterinär åt 589 som hade mastit. När veterinären var klar så skyndade jag mig ut för att ta in 529:an. Men hon var nu i full gång med värkarbetet så jag fick inte upp henne. Hämtade en skottkärra så fick hon helt enkelt kalva rakt iden! Så bar det iväg in i kalvningsboxen. En grann kviga efter Uudin var det, den första efter honom, och ett mycket välkommet tillskott i kviggruppen.
På eftermiddagen har jag blandat foder till alla, både tjurar och kvigor och kor. Tar lite tid när man är ensam. Men då blir det lugnare i morgon istället. Kanske, det dyker väl upp nåt som vanligt. I morgon MÅSTE jag flytta kalvar, barnkammaren är full! Det har kommit en kviga efter Rankin, en efter Pix och en efter Ultimo och resten tjurar.
På eftermiddagen ser jag dessutom att ladugårdens största ko, 461 Härta (Saringe-Brolin), som är tokbrunstig har valt ut Gammel-Hilma att pina med sitt ridande!! Med boxarna upptagna var jag tvungen att skicka in henne hos sinkorna, så hon fick vara i fred. Hemskt att hitta henne sönderriden i morgonbitti.. Hua.
Igår skickade jag iväg 5 st kor till Piteå. Istället för att sälja kvigor så kunde jag sälja kor. Plockade ut några med dålig mjölkbarhet (dom såldes ej till robotgård förstås!), en med täta bakspenar och nån med dåligt Go! Lata eller mesiga? Hoppas att dom sköter sig och inte skämmer ut oss…
Vädret har varit typiskt novemberväder (har blivit det senaste åren) allt ifrån regn till -17 grader, varje vecka. Nu har det varit kring -3-5 grader och lite snö i luften. Marken är vit men än är det inte nåt skidföre. Väntar…