Jag har länge tänkt att gå igenom de genomiska värdena för de yngre kvigorna mer i detalj, men har blivit hindrad av att jag inte lyckats ladda ner de listorna till en excelfil (då det inte går att läsa kolumnerna direkt på nätet på ”min sida” på Växa, de flyttar sig när man flyttar i sidled). Och jag har helt enkelt inte tagit itu med det ordentligt heller. Men nu konsulterade jag en annan lantbrukare häromdagen som jag vet kan det, men vi lyckades i alla fall inte. Så efter låång tid i telefon för att få tag på supporten på Växa så lyckades vi lösa problemet- skulle använda en annan webbläsare så fungerade det. Lite snopet att det var så ”enkelt” efter så lång tid…(jag är ju ingen datahacker som ni märker)Hittills har jag alltså bara tittat på det sammanfattande genomiska värdet. Har nu tex två st första kalvare (en SRB och en Holstein) som båda har ovanligt dålig juverexteriör och båda har naturligtvis fått varsin kvigkalv. Så då kan det vara intressant att få kolla upp vad kvigkalvarna har för värde på juver.

Min svärfar gillar att gräva med sin grävmaskin alternativt hugga i skogen. Nu gör han lite både och genom att nyodla och därmed utöka ett bete i närheten av gården. Granarna på bilden får dock stå kvar ett tag till då det bodde ugglor i dem!

Det blev gödslat med handelsgödsel under påskhelgen och det körs lite flytgödsel på entreprenad. Nästa vecka ska vi nog börja med vårbruket på allvar om vädret håller i sig.

Vi fortsätter med medarbetarsamtal (vi hinner 1-2 per vecka, så det tar ett tag att beta sig igenom alla) och idag hade vi veckans veckoplanering. Ibland, speciellt på uteavdelningen, är det svårt att besluta exakt vad som ska göras varje dag, men det är väldigt bra att få prata igenom veckan helt enkelt. I ladugården är det lite enklare då vi har det uppstyrt med rutiner osv, där är det mer när det är lite extra jobb som att flytta kalvar eller annan djurflytt och vem som ska göra det som vi behöver diskutera- men även så att det finns en traktor till djurtransporten tillgänglig när det är dags för djurflytt, synkar nämligen inte alltid 🙂