Den här veckan har det varit fokus på klövar kan man säga. Inledde veckan med det som nu är ordinarie ”var sjätte vecka” klövverkning på Janpers. Blev färdiga tidigt på tisdagen så då åkte klövvårdaren och en av de anställda och fixade några halta kor på Frimodigs. På onsdagen hade vi en klövkurs med våran klövvårdare där fokus var att träna på att verka en klöv korrekt, 4 av 5 som var med fixar halta kor annars, men nu var det som sagt finslipning hur man verkar en frisk klöv så att den får rätt vinkel mm. Och tjejen som inte verkat klövar alls förut fick träna med vinkelslipen för att få in snitsen på den. Det var lärorikt! Jag hade fått äran att fixa så kallade ”döklövar” från det lokala slakteriet (tur att man inte behöver åka långt med öppet flak och en massa avsågade ben), som vi övade på.

Klövvårdaren berättar lite om klöven och hur den är uppbyggd.

Verkar både fram och bak

Hann med en förkortat veterinärbesök på tisdagen på Janpers och sedan så kom veterinären även en sväng på torsdag morgon och avhornade kalvar och dräktighetsundersökte kvigor på Frimodigs. På Frimodigs har vi verkligen babyboom, så det är kalvar överallt känns det som. När vi tog över gården så fanns det många kor som var tomma, så vi seminerade på, vilket resulterade i många kalvningar nu i januari-mars.

Har haft en anställningsintervju idag, veckoplanerat, rapportera provmjölkning på Frimodigs mm kontorsjobb. Grabbarna på uteavdelningen får tyvärr kämpa på med utgödslingar som tydligen ska strejka för jämna nu…Får hoppas att det inte blir alltför mycket ”helgjobb” med dessa nu bara.