Är ju vinter och lite lugnare än under sommarhalvåret, men allt rullar ju som bekant på ändå. Uteavdelningen har lite mer tid så nu är äntligen vår kära strö- och skrapmaskin  Bobman nästan helt färdigrenoverad! En ny motor har väl varit det stora projektet, men även en massa andra småfix, som en trasig låda för desinfektionspulver, samt byggt på slangar till smörjnipplar så att det ska gå enklare att smörja, så kanske den håller lite längre 🙂

Bobman med ny motor

Flytt av gödsel, mockning och högtryckstvätt av kalvningsboxar, underhåll av utgödslingar är det som skett också. Veterinärbesöket blev inställt då veterinären var sjuk. Men fick ett akut veterinärbesök en kväll då en äldre ko hade haft en svår kalvning med mycket draghjälp, och därmed fått skador i vulvan som behövde sys. Verkligen inte någon vanlig komplikation som tur är! Är väldigt noga med att välja tjurar som ger lätta kalvningar, för det är ju inget som vare sig folk eller (framförallt) fä vill vara med om.

Har bytt ensilage till andra skörden nu och de verkar mjölka lite mer på detta, med samma höga halter. Har varit svårt att parera konsumtionen dock, då det verkar vara torrare ensilage, så korna har ätit upp fortare än förväntat och det har varit svårt att hänga med och öka mängden foder. Vi hade besök av foderrådgivaren under veckan, så det ska bli justerat efter det också, efter kontroll av gödsel mm.