Vi kom i alla fall iväg på några dagars ledighet och har sett rovdjur i Orsa rovsdjurspark, så nu har vi en snöleopard i barnaskaran (äldsta sonen fick svans med tillhörande öron som används flitigt)

Den här veckan har vi lyckats genomföra en halv ladugårdstvätt på Janpers, dvs ett av två lösdriftstall, det som blev tvättat är det nyaste med 216 liggbås och körbart foderbord. Så det tog som vanligt lite mindre än 2,5 dagar att genomföra. Brukar avsluta med foderbordet, tidigt en morgon så att korna inte ska vara utan foder så länge. Vi byter allt foder varje morgon och första gruppen utfordras normalt strax efter kl 05. Vi ska ta nästa lösdriftstall om några veckor, när vi får ihop schemat för det igen. Har tvättat andra, inte som omfattande delar tidigare, tex införkalvningsbox, avvanda kalvar mm. På den nya gården så har vi insett att vi helt enkelt inte kommer att lyckas att genomföra det med egen personal, så där kommer Växa att få göra det.

Provmjölkning på nya gården och idag fick jag ut och träna på lastmaskinskörning- händer inte alltför ofta kan jag lova! Det var några avvanda kalvar som skulle behöva flyttas innan helgen och de ”vana” lastmaskinschaufförerna befann sig inte på gården. Så jag fick för det första lura ut hur man startar lastmaskinen, ta av skopan, sätta på pallgafflar och så klart montera dit oljekopplingarna eftersom att gafflarna behövde justeras. Allt med en behjälplig make i telefonen. Men det gick och kalvarna blev flyttade 🙂 (ni förstår alltså hur van jag är att köra lastmaskin)

Byte av ladugård för några kalvar

Sedan är det så klart tillsyn av betesdjur, betesputsning, reparationer av det mesta känns det som, både maskiner och utgödslingar som sker på gårdarna just nu.