599 Hilma är inte död.. Bara mätt.
Det är inte bara fördelar med att vara Vallmästare. Våra kor mjölkar mer än någonsin i robotladugården, ligger nu 300 kg/ko över fjolåret i genomsnitt. Men det är också det mest tröga året.. Ibland är dom så otroligt lata, ligger med stinna juver, sena till mjölkning och bara jäser. Sockerkoma verkar det som. Och man får köra upp dom för att mjölka. Mer grönfoder verkar heller inte hjälpa.
Förra veckan fick vi ju ett rejält haveri i tornsilon. Två av fylltömmarens vajrar hade gått av och den som var hel hade hissat upp hela tömmaren på tvären i silon. Det är t.o.m hål i en plåt, så den har slagit i ordentligt. Teleskoprören var en enda röra, vikta i alla riktningar.
Vinschmotorn är brunnen. Så nu skottar vi för hand till korna! Ta en timme/dag på 2 pers. Tur att fodret är torrt. Det svåra är att fylltömmaren står med hela sin vikt på fodret så man kan ju inte snurra den. Det ska vi försöka lösa i morgon. Sen ska vi försöka flytta över den vinschen från den gamla silon. Vestmek, en mycket bättre konstruktion än Neuero. Den sitter ju utanför silon, den trasiga sitter på fylltömmaren, så det måste meckas lite innan den går att få igång igen.
Vädret är inget att skryta med, det lovas massor med regn, vi som måste ha torka! Gödselbrunnarna börjar snart rinna över. Stressigt!