Har haft några jobbiga dagar igen med kor som inte kan resa sig själva. Den första vet vi inte riktigt felet på, dräktig ko som bara låg i gruppen helt plötsligt en morgon förra veckan. Hittade inga speciella fel, inte mastit, inte diarré. Men lite kall så hon fick så klart kalk, lite tendens till trumsjuka, men det gick också över med matolja. Fick i alla fall lyfta henne till boxen och först idag så står hon av sig själv. En annan var en ny ko med e-coli mastit, fick lyfta henne från gruppen då hon inte kom upp trots kalk och till sist en tredje ”vanlig” pares ko (gammal och lite tjock). Så det har varit lite extra jobb igen med dessa kor. Men vi verkar ha klarat dem då alla står av sig själv nu (tack för lyftsele och lastmaskin!).

Korna som står igen!

Nu har mjölkkkorna blivit installade och vi har börjat att plocka hem kvigor från lite olika beten, de går fortfarande ute, men är enklare att börja stödutfodra när de är nära gården. Är rätt kallt på mornarna- några plusgrader bara, så nu tar då jag snart fram långkalsongerna!

Idag är det ”fertilitetsdag” med veterinären, dräktighetsundersöker och kollar upp fertilitet på kor som inte visar brunst 50 dagar efter kalvning. Avhorna också och så är det så klart alltid något mer djur att kolla upp. Idag är även en av våra ordinarie djurskötare och en kille som jobbar lite extra i ladugården (också som djurskötare) med och lär sig dräktighetsundersöka. Både för att det är bra att kunna men även för att de är intresserade och vill lära sig- det är kul tycker jag! 🙂 De seminerar annars, så det blir som en vidareutbildning.

Fick iväg ett gäng på slakt i början av veckan, 8 kor och 2 kvigor. Först tänkte jag att det var för många att skicka, men det fanns en del ”skräp” att skicka även denna gång. Så nu ska vi försöka flytta om i grupperna då det är lite fullt i 2 av dem. Vi har det angenäma problemet att det börjar minska rejält i den sk ”gr 3”, där vi har alla kor med staf aures infektion. Men vi har faktiskt lyckats med målsättningen att minska antalet kor i den gruppen! Det har gått ifrån ca 90 mjölkande till idag 53 st! Jättekul! Vi har både lyckats att minska antalet nyinfekterade samt har varit hårdare vilka vi ska seminera i den gruppen. Så nu finns det plats över i gr 3, så nu kan vi flytta slaktkor dit är tanken.