Vi har haft flera möten den här veckan. Startade med inspektion av vårat arbetsmiljöarbete med Kommunal, har verkligen gruvat mig inför det här mötet ända sedan i våras. Då blev det uppskjutet pga covid-19. Och ombokat en gång nu under hösten. Men nu blev det av och det gick bra. Fanns (så klart) lite saker att åtgärda, men det var en bra diskussion om allting, om jag uttrycker det så 🙂

Onsdagen hade vi ”Vila kvartalsgenomgång” och fokus låg på att gå igenom den sk ”Celltalspyramiden” från Växa för att komma någonstans (igen!)med våra problem med mastiter. Det är runt kalvning och sinläggning, mjölkningsrutiner, väntetid i uppsamlingsfållan  och foderhygien som vi återigen landar. Så några åtgärdspunkter kom vi fram till. Diskuterade även varför vi hela tiden har så många ”akuthalta” kor som måste åtgärdas- det läggs ner väldigt mycket arbetstid varje vecka på detta, samt att det så klart är tråkigt med halta kor!

Under eftermiddagen hade vi besök från Hk Scan, vice vd och den lokala inköparen (och den som sköter djurtransporterna)  var det som kom. Ville se vanliga gårdar och diskutera lite vad som händer i slaktbranschen. Det var intressant, vi är, som för det mesta, mest fokuserade på mjölk.

Har börjat att plocka hem de mindre kvigorna från betena, det finns gräs, men det är alltid en balansgång mellan att ha dem ute så länge som möjligt och inte tappa i tillväxt. Nu på hösten blir det ju som bekant lägre näringsinnehåll i gräset.

Frukost i det äldre lösdriftstallet