DSC00569

Kor i kvällsljus.

 

I dag har det varit full fart. Fortsatta reseförberedelser har varvats med besök, gudstjänst och hårklippning. Vid elva hölls en invignings-gudstjänst av våtmarken. Vi planterade en björk som minne. Innan gudstjänsten var jag i församlingshemmet och förberedde kyrkkaffet. Det hade fallit bort i annonsen att det var matsäck som gällde, så vi fick improvisera och avsluta det hela inomhus i stället och tur  var det, för under sista psalmen kom regnet. Men det är något särskilt med att sjunga ”Härlig är jorden” ute i naturen.

Vi hade två kalvningar idag. En kviga ur Majros-släktet, 1236, hade påbörjat kalvningen innan gudstjänsten och när vi kom tillbaka efter kaffet hade det inte hänt något alls, så Klas gick efter dragrepen och hjälpte henne. Med lite draghjälp fick hon utan problem ut en stor tjurkalv. Majros-släktet är (som jag skrivet tidigare) ganska små tillväxten, men i regel brukar det inte vara några konstigheter med kalvningarna. Hon som kalvade var efter en Stjärnarve-tjur, 2295, som vi valt särskilt på spenlängd, mamman efter Tålebo hade 1 i både spenlängd och spentjocklek, så det var ett pyssel i början innan maskinen hängde kvar av sig själv. Nu är hon fjärdekalvare och spenarna har vuxet något så nu funkar det. 2295 ska även ge bra halter, 118 på protein och 121 på fett, så 1236 borde bli en lysande mejeri-ko för min del. 🙂

I kväll kalvade yngsta Peterslundskon, 1072 Beda, för fjärde gången och fick en kvigkalv. Det var lite kul att hon kalvar nu när Annika är här, för det var Annika som fick henne dräktig i somras när vi var på SRB-stämman.

I morgon börjar fem dagars semester. Härligt. Följt av några dagars mejerijobb för min del, sen blir det semester igen, när jag och en kompis åker till London tre dagar för shopping och en heldag på Chelsea Flower Show, en av världens största trädgårdsutställningar. Härligt.