Sista provmjölkningen var rolig när den kom- nytt avkastningsrekord på 12 357 kg ECM och 172 000 i celler (äntligen!) Vi vet ju inte exakt vad våra problem med masiter/celler beror på, men jag misstänker instabilt foder (det har bla varit hål i ensilageplasten på plansilon) som nu har försvunnit och korna har fått ”läka” ut. Vi körde ”Juverhälsa på nätet” igår igen för att följa upp de nyinfekterade korna, dels som nykalvade och under laktationen. Nu kan vi se ett längre samband med lägre andel nyinfekterade vid kalvning och kan därför tro att våran åtgärd att schemalägga utmockningarna av ”införkalvningsboxen” och kalvningsboxarna har gett resultat (förut var det snarare att det var fullt och då gjordes det). Så då kan vi fortsätta lägga fokus runt själva sinläggningen. Vi ska förutom att se till att kon som sinläggs har bra foder även ha god hygien både där hon ligger och när hon mjölkas. Låter självklart, jag vet, men ibland kan det vara så enkelt som att någon tänker att man skrapar kons liggbås när man är klar med mjölkningen istället för  när man hämtar henne till mjölkningen- och då kan det resultera i att den nymjölkade sinläggningskon går och lägger sig i ett icke rengjort bås. Det gäller att ha med alla på banan, som vanligt. Det vi även beslutade om var att göra en så kallad ”EVOP” studie för sinkorna där vi endast ger kor med udda öronnr en förslutningstub, Noroseal, (de som inte behöver ett sinläggningspreparat med antibiotika alltså) för att se om det kan vara där som vi ”stoppar” in onödiga bakterier som ger infektionen i juvret, som sedan kan blomma ut om de får tex lite sämre foder.

Förra veckan blev flera projekt avslutade, dels igenläggning av ett dike på en åker som vi arrenderar samt att vi lämnade in kompletteringarna för MKB (miljökonsekvensbeskrivningen). Vi fick den här veckan tillbaka några punkter att komplettera lite till med, men nu börjar det närma sig ett avslut känns det som.

Stor haveri på utgödslingen förra veckan också (sista april så klart), maken och en av de anställda var ”bajstekniker” som de kallar sig själva. Men nu fungerar det igen 🙂