Dagen har varit lugn. Jag dras med sviterna efter en förkylning som bröt ut på juldagen. Nu börjar det rätta till sig men jag gör inte så många knop. I kväll har jag separerat grädde till morgondagens smörexperiment. I morgon blir det förutom smörkärningen även ett ystexperiment. Jag ska försöka mig på att göra en nio kilos hårdost, eventuellt ska jag försöka få till en prästost enligt gammalt recept.

Till julafton skar vi upp en tidigare experimentost som legat lagrad  i tio månader.  Första intrycket var inte så positivt. Den var mycket stark, men med en lite märklig bismak. Vi gjorde ett nytt försök i dag när min pappa och styvmamma var på besök och nu var den klart bättre. Jag är osäker på om det beror på att den mognat ytterligare under tio dagar i värmen på köksbänken eller att vi tog dagens bit från ostens mitt. Gästerna gav den i alla fall godkänt. Nu återstår bara att försöka komma på hur jag ska lyckas göra en till lika dan ost… Det där med att upprepa ett ostrecept är lite knepigt. Det blir väl som allt annat lättare ju mer rutinerad man är.

Vi har i kväll försökt grunna ut var jag ska kunna bygga mitt ostlager så det är lättåtkomligt utan att vara i vägen och möjlig att utveckla efterhand. Enligt vad jag förstått på andra mejerister är det svåra att ta i tillräckligt med yta när man bygger lager.

1381760883487

Så här hoppas jag att det ska se ut i mitt lager i framtiden. Dessa fina ostar finns i Jürss mejeri i Flen.