Kylan gav ju med sig till slut.. Vi var många som drog flera lättnandes suckar!

Solen skiner och milt väder= skönt!  Så sakteliga börjar allt tina upp. Tjurarnas vattenkoppar slutar frysa och gödseln börjar kleta….

Sista kalla natten kom det en pytteliten O Brolin kviga. Det var pyogenes-Hilma som kalvade. Allt gick bra. Tänk nu har jag den äldsta Brolinaren som ska kalva 4:e gången och denna lillis. Det var från en x-vik dos. Har en till på G till sommaren.

När det var som kallast gick det inte att tanka från farmaren, så vi fick åka in på macken och tanka lastartraktorn. Senare skulle jag tanka den andra och det gick inte alls, trots att det var milt väder. Misstänker att det är dags att byta  vattenavskiljningsfiltret… Men med hårfönen fick jag det till slut att funka 🙂 I torsdags hade vi slaktbilen här. 4 kor och 11 tjurar fick lämna gården. Tjurarna är lika glada varje gång dom ska på bilen…. Igår morse hittade maken en nästan slaktfärdig tjur liggandes nertrampad i gödseln. Han verkade vara förlamad på  nåt vis. Vi var tvungen att skjuta honom. 🙁  Killarna i den boxen verkade ha fått vårkänslor, för dom satte igång och rida på varann som galningar dagen innan och vi funderade ifall det hade kommit in nån från grannboxen, men efter kontrollräkning så var det inte så. Han hade nog fått nån olycksalig sladd.

I morse var det 0-gradigt! Så snön på taket började röra på sig. Härligt att få in lite ljus. Utgödslingarna hos tjurarna gick att få igång på morgonen. 🙂 🙂 Rännorna tömdes i går med traktor och idag hade kedjorna tinat lös.

Hos korna såg det ut så här…. 🙁 Inge kul alls. Skottade tomt igår men kunde inte få igång utgödslingen pga kedjorna satt fast.

Till lunchtid hade vi fått igång utgödslingen och då såg det ut så här efter ett tag. Man blir helt lyrisk!! 🙂 Man får nästan lust att börja tillbedja den arma maskinen på nåt vis!! 🙂 Oj, så skönt! Korna har inte haft det så kul och inte roboten heller. Det är ju alltså när det blir mildare som det tinar jätte snabbt hos korna i gångarna. Då brukar vi säga att det är bara egen begravning som kan vara skäl till att inte fixa detta på en gång. Söndag eller inte…

En tråkig grej är att Sabina efter A Linné som kalvade för 2 veckor sen har förfrusit alla 4 spenarna 🙁 . Det hjälpte inte med värmestugan. Hon började ju gå och mjölka själv på nätterna ganska snart, då var man ju inte där och satte in henne. Med facit i hand borde man ha tagit bort hennes mjölkningstillstånd. I morse fick jag inte ordentliga strålar ur nån spene. Så jag tömde en siccalactintub i vasken och använde sprutan att peta upp spetsarna….Kändes förjävligt!! 🙁 Jag grät faktiskt medans jag gjorde det. Det känns så hopplöst! Då mjölkade hon bra i alla fall, fast mjölken var blodig. I eftermiddag gick det utan att peta nåt. Får se hur det går men prognosen brukar inte vara bra… Doppar henne med Velouciddoppen, den med fett och jod.  Håller tummarna för att det ska gå bra.