…var frågan i Husdjur för ca 30 år sen. Mitt svar då var NEJ! Vi hade bara vanlig träspalt åt kalvarna. Höbädd som nyfödda och när den blev sunkig ingenting. I 2 månader. Att tvätta kalvboxar var ett riktigt slitgöra. Så började jag på lantbruksskolan där man hade hel botten och kutterspån, som mockades varje dag. Gödselrännan gick där under kalvboxarna så det var enkelt att bara skrapa ner det. Det införde jag hemma. Det muttrades lite om att det gick mycket spån och att det blev tjockare gödsel, men mina föräldrar lär mig hållas. Det blev onekligen lite trevligare för kalvarna.
Idag skulle svaret bli JA! Halmbädd i 2 veckor i ensambox. En rejält packad sopsäck med halm räcker bra i 2 veckor och sen är det ut till ammaboxen, som är djupströbädd med halm. Skurningen av boxen tar 10 min, max.
Provlåg idag med lilla 671 Hilma (Herax-Gibson) och det var så varmt och skönt. Hade man haft ett täcke på sig hade det blivit svettigt.
Har som arbetsorder till anställda ovanstående rubrik!
Idag har jag lyckats pricka av de sista punkterna på ”Att göra innan det blir vinter-listan”. Det var bl a att samla ihop och köra bort småskrot, tomdunkar och spånsäckar. Man jobbar så bra med en lista, behöver inte stå och fundera vad som behöver göras. Skulle behöva en lista i hushållet också…