…är för oss e-coli mastiter. Vi har varje sommar STORA problem med detta. Som jag har berättat om förut så har vi sedan förra hösten tagit bort draven ur foderstaten för korna, har länge skyllt på att det är den som orsakar problemen. Tyvärr hjälpte det inte när vi kom till strax innan midsommar i år, har sedan dess haft massor av e-coli mastiter som vanligt 🙁 och i år är det dessutom många kor som har blivit jättedåliga 🙁 jättemycket jobb att hålla dem igång (urmjölkning, sondning, smärtstillande och några har behövt kalk också). Och många av dem tappar man helt, slutar mjölka och blir förstörda på den juverdelen. Många bra kor som går ”förlorade”. Efter lite bollande med våran rådgivare så har vi nu sedan förra veckan gjort om strörutinerna  (allt annat vatten, beten m.m. kan vi inte hitta några fel på). Så vi ska omsätta spånet på 48 timmar istället för som förut 2 ggr/vecka. Har sedan förra veckan inte blivit någon ny med e-coli mastit i alla fall.

Vi odlar mjölkprover själva, är väldigt bra då man får ett snabbt svar på vad det växer, så att man kan sätta in rätt åtgärd. Det här (läskiga) provet är från en ko med e-coli mastit. Men nu odlar jag henne igen eftersom att hon är rätt hängig, vi har nämligen haft en ko med klebsiella mastit också, och det blir de riktigt sjuka av tyvärr! Så vi får se om jag får ett annat svar på den här kon också.

Vi körde andra skörden 1,5 vecka sedan, vi har också torrt väder (inte som andra delar av landet) men det märktes att de var mindre än vanligt. Det syns även på betena, efter en putsning verkar det inte hända något mer…