Tyvärr gick inte våra spolningar så bra som vi önskat. Blir så ibland men ack den som ger sig. En av SRB kvigorna svarade inte och den andra gav 17!, tyvärr va 12 obefruktade. Hade inte varit några problem att seminera så anledningen får vi nog leta någon annan stans.  De svarta gav 5 resp 2 användbara embryon. Nu är det gjort och det är bara att ta fart inför nästa när den nu blir.  Spolningar är en utmaning och man kan inte veta hur det går och jag tror det är det som ger den extra kryddan. Sen är det förstoss så att själva avelsarbetet i sig ger en kick, nu mer än nånsin  då de genomiska testerna gjort det hela än mer intressant. Har väl uppnått den åldern då jag skulle kunna säga att det va bättre förr, men i min värld så är det verkligen inte så.

Måste berätta om ngt helt annat som kallas omarrondering kan ha gjort det förr men det är väldigt farsinerande.  I den här delen av Dalarna är skogen och åkern uppdelad på många väldigt små skiften. Inte ovanligt alls att ett skogs skifte är 10 m brett och 2 km långt. Så ser våra åkrar ut oxå som lapptäcken. Härstammar från den tiden då alla barn på gårdarna både flickor och pojkar fick ärva en del av varje skifte. I ärlighetens namn väldigt jämligt. Men gårdarna blev bara mindre och mindre och de blev inte bärkraftiga på nått sätt för de som senare valde att leva som lantbrukare. Nu vill man göra nått åt det hela från statens sida och länstyrelsen hjälper till. Men det är inte en lätt process och mycket känslor finns med i bilden men nån generation måste ta det. Men va som förvånar mig är att på det senaste mötet låg fokus på en skogsbilväg som i ärlighetens namn inte alls blivit bra. Kunde till slut inte låta bli att fråga fråga om de va nöjd med  själva omarronderingen vilket de allra flesta va men ingen talade om det. Är väl helt klart att man ska prata om det som inte blev bra,  men det får inte överskugga det som är meningen med en omarrondering för då kommer själva omarronderingen att verka dåligt och vi kommer inte framåt. De genomiska avelsvärdera ger oss inte all information och vi trampar även här för oss på okänd mark och har mycket att diskutera, men vi får inte tappa focus för jag är rätt säker på att vi valt rätt väg framåt.

Nu till något helt annat, vi har bytt från Alpro till Delpro dataprogram i veckan.  Har läst nånstans att kor vill ha det lika dag från dag och att även de som sköter korna ofta är så som personer. Va rätt säker på att så inte va fallet hos mig då jag snarare blir bekymrad om allt är dom vanligt, men man kan ju ändra sig. Inget funkar som förr och då vi försökte installera skrivaren så försvann kontakten med internet av ngn outgrundlig anledning. Får hjälp med att avhjälpa felet på måndag och under tiden hjälps vi åt att utforska Delprons underbara värld.