Arbelunda

Första gårdsbesöket var hos familjen Persson/Berg på Arbelunda Köpingsvik.Gården drivs av Kerstin Persson och Göran Berg på fotot ovan med döttrarna Lovisa, Kajsa, Maja och Matilda. Förutom Lovisa som jobbar hemma har de ytterligare 1,5 anställda.

 Arealen är 230 ha åker och 140 ha bete varav 130 ha resp 90 ha är egen mark. 2010 byggdes en ny ladugård med 2 DeLaval robotar och plats för 148 kor,samt 81 sin och ungdjursplatser. I gamla båsladugården står semineringskvigorna.

 För dagen är det 140 kor. 80 % är röda (under uppökning) och resten svarta eller rött på svart. Korna mjölkar just nu 10 500 kr ECM.Gården är med och har varit med i individavel så länge Eva Hultman hållit på. Dom är även med i elitbesättnigar. Det är många välkända tjurar som kommer härifrån, tex 33 Arbelunda, 2112 Arbelunda, 2385 A Linné samt 2302 Arbelunda.

Kofamiljer: Docka-produktionsstarka kor som funnits på gården sen 50-talet. Krona-som Kerstins farbror köpte från Lindby på 50-talet också produktionsstarka. Siva-som kommer från det som numera är Lundegårds camping. Dom mjölkar bra men är inte så hållbara. Orresläktet som kom genom ett embryoinköp från Lunden. Patsy som kom från ett embryo från Kanada. Samt sist men inte minst Lisasläktet som de flesta av semintjurarna kommer ifrån.

Vi fick se många av korna ordninggjorda och uppställda för visning

 

 

Hela familjen är intresserade av utställningar och de har deltagit både på Elmia och Kalmar Open, men utmärkta resultat.

 Besöket av slutades med kroppkakor och mjölk.