På julafton kalvade vår supermjölkare 586 Perla. Det är hennes andra kalv, den första, en kviga efter Hammer, fick hon i juli 2014. I februari i år började jag ge upp med seminerandet, och tänkte då byta ras som sista chans, men uppmuntrades på facebook att fortsätta seminera med renrasigt. Efter 8:e semineringen tog hon till slut och fick således en kvigkalv till nu på julafton.
Hennes första laktation var 1 år och 4 månader, hon mjölkade 15208 kg ECM med 4,9%fett och 3,7% protein. 8 av provningarna var över 45 kg, rekordet var 54 kg. Hon gick i sin från 34 kg.
Hon är ingen skönhet vår Perla, men mjölka kan hon då. (Glömde ta en bild på henne, får återkomma i ärendet). Men hon ser ut som en Gamm-Ko, djupt juver och djup kropp.
Hennes förmoder hette 81 Perla och var efter Wanderingeye, MMM kanske?, hon köptes av Leif Larsson, Lunden då 2003 när vi byggde. Han hade två Perlor, om dom var tvillingar eller embryosystrar kommer jag inte ihåg, men det var inte Leifs egen uppfödning, hon hade inte hans besättnings nr, men Leif berättade senare att den systern som han behöll, hade mjölkat mer än vad någon 1:a kalvare gjort tidigare hos honom! 81:an var ingen större stjärna, men 586:an är då den 1:a kalvare som överlägset mjölkat mest här iaf. Nu en vecka efter kalvning är hon redan nästan uppe i 40 kg. Hållbar ko? Nja, vi får se hur juvret håller… Än så länge inga problem.
DSC_0085Perla efter Tophat.