SAMSUNG

1216 Kransa e Nora Prästgård x Peterslund kalvade i lördags, en månad för tidigt. Hon verkar trots det komma igång och mjölka skapligt. Tyvärr har hon inte blivit ren än, men förhoppningsvis klarar hon det utan för mycket bekymmer. Hennes tjurkalv klarade sig tyvärr bara till i förrgår kväll. Som alla i Kransa-släktet har hon varit hispig som kviga men så fort kalven är ute är det inga problem, mycket snäll att mjölka. Jag tycker är märkligt att det kan göra sådan skillnad. Tack och lov har inte Nora Prästgårds små och tunna spenar slagit igenom, hon har bland de bästa spenarna på nykalvade kvigor på länge, de fem som kalvade in i vintras har alla alldeles för små och tunna spenar.

När jag kom gående för att fotografera henne var hon först väldigt nyfiken och kom snällt och mötte mig, men när det sen gällde att ställa upp sig fint och stå still blev hon mer tveksam.

SAMSUNG

Så här långt verkar det bli ett bra spannmålsår, den först sådda vårsäden (4 april) har växt som bara den (se ovan) och höstsäden ser också kraftig och fin ut. Nu väntar vi på höväder. Vi har några mossar och småbitar, totalt 7-8 ha, där vi bärgar löshö till kalvarna. Det är så skönt att ha ”mösahö” på skullen, det är ju alltid så spätt och smakligt för småttingarna.

I går kväll hade östgötaklubben sin exteriörtävling i Pålsbo i Boxholm, hos familjen Friedmann-Björk. Här finns 65 kor i ett robotstall från 2011.

När vi minskade vår besättning i samband med vår flytt, var man i Pålsbo på väg att fylla upp i den nya ladugården, så 26 av våra damer, mest  första och andrakalvare, men även nån tredje- och fjärdekalvare fick flytta dit.  Hälften av dem finns kvar nu, tre år senare och de första döttrarna har kalvat in. Det fanns inte tid i går kväll att gå och hälsa på ”våra kor” men dem vi såg, såg ut att vara vid högsta välmåga. De får lite bättre med foder där så de mjölkar riktigt skapligt 🙂 1054 Kajsa (Andersta-Sperringe), nu fjärdekalvare, mjölkar för tillfället 55 kg.

Tävlingskorna var en förstakalvare efter Linné, en andrakalvare efter Facet och en sjättekalvare efter Peterslund. Gammeldamen, en ko av väldigt trevlig modell, tyckte det var mycket ståhej i onödan och la sig ner mitt under bedömningen. Förstakalvaren (som var efter en av våra kor) tyckte inte det var något vidare att bli uttittad av så mycket folk. Kvällens vinnare blev Jan Andersson i Solhem. Lars Johansson från Växa i Vimmerby bedömde facit.