Gårdagen och dagen har delvis ägnats åt förberedelser inför ett par marknader nästa helg. I går började jag med en omgång ostkaka och i dag gräddade jag de sista i den omgången. Jag satte även 50 liter mjölk på syrning till färskost. I kväll har jag dränerat ostmassan och i morgon ska den kryddas och förpackas. Proteinhalten har gått upp lite i tanken så utbytet har förhoppningsvis förbättrats lite, men det hänger ju även på vilka kor som mjölkas när jag tappar upp mjölken. På färskosten räknar jag med ett utbyte på ungefär 3 kg på tio liter mjölk men det har varierat mellan 2,8 och 3,5 kg beroende på vilka kor jag använt.

Jag hoppas hinna med en omgång ostkaka till innan jag åker bort nästa vecka. Jag har inte hunnit fylla mitt lager ordentligt. Känns alltid skönt att ha frysen i försäljningsvagnen full i fall det kommer in extrabeställningar.

SAMSUNG

I dag har det regnat större delen av dagen men det är bara välkommet än så länge. Vi har haft problem med att det har ställt sig vatten framför en av ladugårdsdörrarna, men nu verkar det ha släppt i någon gammal dränering så nu försvinner allt direkt. Skönt att slippa vallgrav. Det verkar som om dräneringen eventuellt skadats när de grävde ner vattenledning till maskinhallen för sju år sedan. Det är lite spännande som arrendator att hitta dräneringar, ledningar mm. allt eftersom. Men nu börjar vi nog ha hyfsad koll (peppar peppar, ta i trä…)

I går var  vi och tittade till våra sinkor som går hos grannen för att se om någon är på gång. Tre blivande tredjekalvare och en som ska bli sjunde. Det blir nog aktuellt att ta hem åtminstone en i veckan. Vi är lyckligt lottade med våra beten som inte ligger precis kring husen, på alla ”utmarkerna” finns det folk som sköter den dagliga tillsynen och så tar vi hand om finliret. Jätteskönt.

SAMSUNG

932 Beda, ungdomlig trots sina sex kalvar. Morbacka x Flaka x Torpane