Förr i tiden, med båsladugård, utfodrade vi med hö 2 gånger om dagen, med melass. Varje morgon före mjölkningen sopade man foderbordet utfodrade hö och melass. Korna älskade det verkligen! Sen skulle det rationaliseras. Höet gick sen bara till sinkorna i fri tillgång och kalvarna. När vi byggde lösdrift är det bara kalvarna som får hö. Och nån kinkig ko. Typ 328 på bilden. Jag fick faktiskt igång henne att äta med kvigfodret! Vi köper höet numera. Självlastarvagen är borta sen länge, sist vi gjorde hö var 2005. Skulltorken har nu blivit halmförråd. Men hö vill jag absolut ha! Känns roligare att ge åt småkalvarna på vintern än frostigt ensilage (men dom får ju naturligtvis det också). Det är skönt att slippa höskörden. 2011 var det höväder hela sommaren, men 2012 var det inte många dar för höskörd. Vi gör ju kvigfodret numera vid ”hötiden” ca den 10 juli.
Annars fortsatte motigheterna i helgen som var: en wire brast till fylltömmaren på lördag. En tallriksarm av och rören knosade. I söndags var det fixat, gick större delen av dan till det. På söndag eftermiddag var det nästa tjafs i följetongen ”Tjurstallsutgödslingen”. Nu var det blecket som håller deltaskraporna på plats som var helt uppnött, och ena bulten av… När maken skulle borra för att få upp den avbrutna bulten gick borren av! I hålet. Kl.20 var vi inne på söndagkväll, det var den helgen det…Det heter ju att kalvningsboxen ska vara ren i samband med kalvningen..Det är inte så lätt när en ko har snurrat där en natt, man kan ju inte stå och mocka dygnet runt. Smarta kalvar löser det! Som lilla Helen som föddes på natten och tyckte att foderbordet var skönare att sova på. Helen är efter Laja och mamma är en kviga efter Leroy. Med pyttesmå spenar och enormt ödem.
Igår var det slaktbil, 5 tjurar och 2 kor fick lämna gården. Och idag har vi flyttat ut tre tjurar som bott med kvigorna i minsta liggsängsavdelningen. Kvigorna 8 mån gamla och tjurarna 7 mån… Dom där extra tjurarna vi köpte i somras gjorde verkligen att vi fick krångel med platser. Har 14 kalvar på halmbädden också, halmen går åt som smör…Får inte tömt där förrän fram i mars! Så går det när man inte tänker längre än näsan räcker…