I en och en halv vecka har jag nu donat med Ynk, 592 Hilma (Record-S signal), 4 månader gammal. Hon har haft sån diarre´ och jag får inte igång henne på nå villkor. Hon har fått pastor av olika slag, Effydral, Diakur och nu i måndags fick hon nu även sulfa, Hippotrim, av veterinären. Men hon blev bara sämre. Nu kan hon inte ens stå på benen. Magen har till slut stannat i alla fall och hon äter lite hö, ensilage och krf. Och dricker Diakur med god aptit. Men hon blir som bara svagare och svagare. Trodde faktiskt inte att hon skulle överleva natten, men hon lever än och vi tog in henne i sjukboxen idag. Det är kallt ute igen. -10 just nu. Begriper inte hur hon kunde bli så dålig…Och inte svara bättre på allt man har gett henne. Nå, vi får se hur det går. Jag pysslar vidare…
Fick ju veta att man kunde få obduktion av döda kor, apropå vad 317 dog av. För 1000 kr har hon nu blivit obducerad. Hon hade ju varit död nästan 2 veckor innan hon blev obducerad, så förruttnelsen var ju stor. Men konstaterad dödsorsak var ”hjärttamponad”. Inte kan ju dom där veterinärerna skriva ett ord så man förstår, men det finns ju Google.. En hjärttamponad är när ett stort kärl brister innanför den säck som täcker hjärtat dvs hjärtsäcken, läste jag mig till. På människor kan man gå in och tömma ut blodet och rädda människan. Helen hade också livmoderinflammation??? Svår kalvning var en fråga! Inte alls, hur lätt som helst. Och den inflammationen var det inget vi såg av, hon höll ju förstås på att rensa sig efter kalvningen 4 dar tidigare, men inget såg då onormalt ut. Så nu vet vi det! Inget vasst den här gången..
Nu har jag äntligen städat upp på gården. Dom sista maskinerna inkörda i maskinhallen, syratunnorna flyttade, traktorerna tvättade, alla trasiga lastpallar lite här och där ihopsamlade och så bytte vi ut foderbordsskrapan. Äntligen blev det gjort.
Så nu får det bli vinter bäst det vill. Fast ett bekymmer har jag: har glömt att sätta julgransfoten på plats i sin gryta på gräsmattan, nu är det så fruset så det går inte att få ner den!