Fick bråttom att starta upp ladugårdsskurningen, då jag såg att det hotas med minusgrader nästa vecka. September och oktober är alltid årets jobbigaste månader. Man vet aldrig när vintern kommer, hur bråttom man ska ha med allt som ska hinna göras innan det täcks av ett en meters snölager…För 20 år sen var det 10 oktober som gällde, första snön kom alltid ungefär då. Men nu kan det ju vara snöfrítt till advent! I fjol kom ju vintern redan 1 november….Det får gärna vara minusgrader, men inte så många. Å lite snö för ljusets skull.
fin lagård ni har är de kall eller isolerad lösdrift?
🙂 Den är oisolerad, kall på vintern- varm på sommaren…
haha ja de är ju klart sant oisolerad va ju bättre ordval
men är de inte problem me att de fryser i skrapgångarna? ni har ju längre å kallare vintrar än va vi har i södern å här är de endel som har haft problem dom senaste två vintrarna.
Vi har ju naturligtvis anpassat oss till att Sverige är ett vinterland, och byggt med extra breda gångar för traktorskottning. Ner till -20 utetemp (-15 innetemp) funkar utgödslingen hos korna,sen är det trakor som gäller.Mellan 7 och 20 dagar/vinter har vi skottat hos korna. Hos kvigorna är det traktor större delen av vintern, ca 2-3 ggr/vecka. I ursparningen för skraporna är det värmeslingor, så det går ganska fort att få igång utgödslingen igen. Skraporna är låga som vi bara kör över när vi skottar, vi behöver alltså aldrig ta bort dom. Roboten står i ett isolerat hus. Vi har också kalvnings- och spädkalvsboxarna där. Ammakalvarna är ute i ligghallen och mår prima. Inte en endaste lunginflammation har vi haft på alla dessa år. Vattnet är cirkulerande i vanliga koppar.
ja de går ju inte få bättre ventilation än i ett oisolerat stall så isolerade stall är ju mest för tekniken å skötarens skull